logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene, consemnată în perioada 18-24 noiembrie, relevă din nou necesitatea de a reitera urgența în jurul problemei globale a rezistenței la antibiotice. OMS consideră că rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din secolul XXI, ceea ce va determina schimbări globale în comportamentul indivizilor și al societății în ansamblu. În anul 2022, genericul ne sugerează ”Să prevenim rezistența antimicrobiană împreună!” printr-o abordare la toate nivelele, populația și factorii de decizie, acțiuni prin care cu toți putem avea un rol esențial în reducerea apariției rezistenței antibioticelor, prin utilizarea prudentă și cu grijă.

    Descoperirea antimicrobienelor în urmă cu aproape 90 de ani a schimbat cursul medicinei moderne, dând medicilor posibilitatea de a trata infecțiile care înainte erau fatale. De atunci, milioane de vieți au fost salvate. Astăzi, bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se schimbă și devin rezistente la antimicrobiene, cum ar fi antibioticele, din cauza utilizării excesive și a utilizării incorecte a acestor medicamente. Ca urmare, infecțiile comune, cum ar fi pneumonia, devin din ce în ce mai greu de tratat – crescând riscul de răspândire a bolii, boli severe și deces.

    La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza rezistenței antimicrobiene, infecțiile cu agenți patogeni rezistenți la medicamente contribuie la aproape 5 milioane de decese pe an. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

    Antibioticele sunt o resursă valoroasă, deci este important să obțineți recomandările potrivite înainte de a le lua. În acest scop, OMS atrage atenția asupra faptului că antibioticele trebuie utilizate în mod responsabil și adecvat.

    Reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

    • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
    • Antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care sunt prezente și infecții bacteriene.
    • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
    • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
    • Urmați întreg tratamentul prescris de medic, chiar dacă vă simți mai bine.
    • Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru DVS.

    Utilizarea abuzivă a antibioticelor ar putea duce la apariția accelerată și răspândirea rezistenței antimicrobiene.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP