În 2018, Ziua Mondială a Apei (resursele de apă) este marcată pentru a 25-a oară. De data aceasta, genericul „Natura pentru apă” este axată pe explorarea soluţiilor din natură pentru a face faţă provocărilor legate de apă cu care ne confruntăm în secolul XXI.
Organizația Națiunilor Unite, care a inițiat această zi, amintește că apa este „piatra de temelie” a vieții. Pe lângă rolul de a stinge setea și de a menține sănătătatea oamenilor, resursele de apă au o importanță deosebită în dezvoltarea economică și socială și în existența întregii omeniri.
Daunele aduse mediului, împreună cu schimbările climatice, conduc la crize legate de resursele de apă existente în întreaga lume. Ca urmare a degradării solurilor și a plantelor, a râurilor și a lacurilor, se produc tot mai multe inundații, se observă secetă, bazinele de apă sunt poluate.
Iar atunci când oamenii neglijează ecosistemele, devine din ce în ce mai dificil pentru ei să se asigure cu apa necesară pentru viață și prosperitate.
Până în prezent, mai mult de 663 de milioane de oameni nu au surse de apa potabilă în apropierea locuintelor lor. Pentru a se asigura cu apă, oamenii trebuie să parcurgă distanțe lungi.
Pentru reechilibrarea ciclului apei, atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru îmbunătăţirea sănătății şi mijloacelor de trai ale omului ONU solicită:
• găsirea soluțiilor care să ia în considerare factorii naturali care vor ajuta la rezolvarea multor probleme legate de apă;
• plantarea de păduri noi;
• reconectarea râurilor în zonele inundabile.
Fapte:
- Mai mult de 80% din volumul de apă uzată nu este prelucrat;
- În lume, aproximativ 2 miliarde de oameni sunt forțați să utilizeze apă contaminată cu fecale, ceea ce creează riscul de infecție cu holeră, dizenterie, tifoid și poliomielită.
- Până în 2030, din cauza deficitului de apă, aproximativ 700 de milioane de persoane ar putea deveni refugiați.
- Crearea și modernizarea sistemelor de colectare, tratare și purificare a apei creează oportunități extraordinare pentru societate.
Curiozități:
- Toate animalele vii și plantele sunt compuse din apă: animale – 75%, pește – 75%, meduze – 99%, cartofi – 76%, mere – 85%, roșii – 90%, castraveți – 95%, pepeni verzi – 96%. Chiar și o persoană deține aproximativ 60% apă, deci nu este o exagerare atunci când se spune că lipsa apei este o chestiune de viață și de moarte.
- Dacă o persoană pierde 2% din apă din masa corpului său, atunci are o sete puternică. Dacă procentul de apă pierdută crește la 10, atunci persoana va dezvolta halucinațiile. Cu o pierdere de 12% o ființă umană nu va putea să se recupereze fără ajutorul unui medic. Cu o pierdere de 20%, orice om își pierde viața.
Aveți grijă de apă!