În data de 24 martie, este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei, dar și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de TBC.
Eforturile globale de combatere a tuberculozei, începând cu anul 2000, au salvat peste 74 de milioane de vieți.
Tuberculoza este o boală bacteriană infecțioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai frecvent plămânii. Se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. Simptomele tuberculozei active a plămânilor sunt tuse cu spută sau sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Această boală este tratabilă!
Pentru a preveni infectarea cu tuberculoză:
Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;
- Respectați regulile de igienă personală (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);
- Evitați contactul cu persoanele bolnave;
- Evitați consumul de droguri și fumatul;
- Evitați stresul;
- Alimentați-vă sănătos;
- Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, agresați-vă medicului de familie.
În Republica Moldova, există o rețea de unități sanitare care îngrijesc tuberculoza, astfel încât oricine are acces la un spital de pneumoftiziologie și la un dispensar de profil, unde se poate asigura diagnosticul și tratamentul gratuit până la vindecare.