În fiecare an, pe 24 martie este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC). În această zi, în 1882, Dr. Robert Koch a anunțat că a fost capabil să descopere bacteria care provoacă tuberculoza, astfel a făcut posibilă dezvoltarea metodelor de diagnostic și de tratare a acestei boli.
Obiectivul general al stabilirii unei astfel de zile este de a sensibiliza problema globală a tuberculozei și de a vorbi despre situația actuală privind prevenirea și controlul acestei boli.
Tuberculoza este o boală infecțioasă transmisă prin picăturile aeriene și constituie cea mai mortală afecțiune infecțioasă din lume. Potrivit OMS, peste 4.000 de oameni mor din cauza acestei boli prevenibile și tratabile în fiecare zi și aproape 30.000 de persoane (majoritatea din țările în curs de dezvoltare) se îmbolnăvesc de această boală. Se observă că, fără un tratament adecvat, o persoană cu o formă activă de tuberculoză poate infecta în medie 10-15 persoane anual.
Tuberculoza este curabilă, iar munca în această direcție este în desfășurare: începând cu anul 2000, peste 58 de milioane de vieți au fost salvate, însă, potrivit OMS, în prezent nu există eforturi suficiente pentru a detecta, trata și vindeca fiecare pacient: din 9 milioane de persoane anual cu tuberculoză, 3 milioane de pacienți nu primesc tratament.
Ziua Mondială a Tuberculozei din anul 2020 are loc sub sloganul „E timpul să acționăm!”, care presupune:
- extinderea accesului la prevenire și tratament;
- responsabilitate sporită;
- asigurarea unei finanțări suficiente și stabile, inclusiv pentru cercetarea științifică;
- Contribuirea la stoparea stigmatizării și discriminării;
- extinderea activităților anti-tuberculoză pe principiile justiției, respectarea drepturilor omului și luarea în considerare a nevoilor oamenilor.
OMS împreună cu Fondul Global și Parteneriatul „Stop TB”, au lansat o inițiativa „Find. Treat. All. #End TB ” ( „Identificați, tratați pe toți, #eliminați TBC”), concepută pentru a accelera controlul tuberculozei și a oferi acces la îngrijire ca parte a angajamentului general al OMS pentru acoperirea sănătății universale.
În contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, OMS face apel la întreaga comunitate mondială să se alăture forțelor sub motto-ul „Detectează, tratează toată lumea, elimină tuberculoza”, astfel încât nimeni să nu fie ignorat.
Este timpul să eliminăm tuberculoza!
P.S. În anul 2020, în Regiunea Europeană OMS, în care aproximativ 275.000 de persoane încă se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an, va acorda o atenție specială rolului crucial al asistenților medicali care au o importanță esențială în controlul tuberculozei, deoarece acestea ajută pacienții să treacă mult timp și cursuri complexe de tratament și, prin toate mijloacele, contribuie la eliminarea acestei boli prevenibile și tratabile.
Conform surselor OMS