Ziua Mondială a Tiroidiei (World Thyroid Day) este sărbătorită anual pe 25 mai. Ziua a fost stabilită în anul 2009, când Asociația Europeană a Tiroidei (European Thyroid Association), care studiază glanda tiroidă și bolile acesteia, a sugerat ca această dată să fie celebrată pe plan internațional.
Glanda tiroidă este cea mai mare din sistemul endocrin uman. Funcția sa principală este producerea de hormoni tiroidieni care stimulează metabolismul în toate celulele și reglează aproape fiecare proces din corp. Depinde mult de munca ei: abilitățile mentale și activitatea fizică, somnul și pofta de mâncare, greutatea corporală și forța osoasă a scheletului, munca inimii și a altor organe interne, starea pielii și a părului, dezvoltarea sexuală, capacitatea de a naște un copil sănătos.
Există multe boli ale glandei tiroide, dar în funcție de caracteristicile schimbării, acestea pot fi împărțite în trei grupe:
1.Boli însoțite de o sinteză crescută și / sau secreție a hormonilor săi, vorbim despre tireotoxicoză. Simptomele în acest caz pot fi:
- creșterea temperaturii corpului;
- scădere în greutate cu apetit normal sau crescut;
- palpitații cardiace, uneori cu tulburări de ritm;
- tulburări de somn;
- transpirație excesivă și persistentă;
- iritabilitate și temperament.
- Bolile însoțite de o scădere a hormonilor săi – hipotiroidism, care se desfășoară adesea în secret, sub pretextul altor boli. În lipsa hormonilor tiroidieni din organism, toate procesele metabolice sunt încetinite și în același timp pot fi observate:
- scăderea performanței, scăderea memoriei și atenției;
- slăbiciune și oboseală;
- depresie;
- creștere rapidă în greutate;
- chilozitate, umflare;
- pielea uscată, somnul și părul fragil.
La femei, hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, nereguli menstruale și poate provoca menopauză precoce.
- Bolile care apar fără a schimba activitatea funcțională a glandei însăși, dar în același timp, există modificări morfologice în structura ei (formarea de gușă, noduri, hiperplazie etc.).
Se crede că pentru prevenirea bolilor tiroidiene este necesar să consumăm produse care conțin iod, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat, deoarece unele boli ale glandei apar tocmai datorită unui exces de iod, iar în aceste cazuri, dimpotrivă, trebuie să fie limitat.
Dacă vorbim despre boli asociate cu o lipsă de iod, atunci orice fructe de mare sunt bune pentru glanda tiroidă – alge marine, pește de mare, creveți etc. Dintre alimente vegetale, prune, curmale, vinete, spanac, roșii etc., meniul trebuie să fie echilibrat, pe lângă iod, sunt necesare alte oligoelemente: cobalt, cupru, fier, mangan, etc., care se găsesc în diverse produse ( coacăze, afine, nuci, alune și semințe de susan etc.).
Endocrinologii e nevoie adesea să facă față cazurilor în care bolile tiroidiene, fără tratament adecvat, duc la consecințe triste. Prin urmare, dacă suspectați o defecțiune în munca ei, este recomandat să consultați un specialist și în niciun caz să nu faceți autotratamente.