În fiecare an, la 28 iulie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, ce reprezintă o oportunitate de abordare globală a hepatitelor virale, implicare activă a societății civile, autorităților, populației în acțiuni de eliminare a hepatitelor virale până în a.2030. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Este timpul pentru acțiune” și evidențiază necesitatea unei colaborări pentru extinderea accesului la diagnostic și tratament.
Hepatita virală este una dintre bolile transmisibile pentru care decesele sunt în creștere. Aproximativ 1,3 milioane de oameni au murit de hepatită virală în 2022, similar cu numărul de decese cauzate de tuberculoză.
Potrivit OMS, numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Hepatita B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C – 17%. Doar 1 din 4 persoane care trăiesc cu hepatită virală B a fost diagnosticată și doar 1 din 5 a primit tratament adecvat. În mod similar, doar 1 din 2 persoane care trăiesc cu hepatită virală C a fost diagnosticată și doar 1 din 6 s-a vindecat. Este vital să aducem serviciile de prevenire și tratament al hepatitei virale mai aproape de comunități la nivelul asistenței medicale primare pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea.
În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2023, au fost înregistrate, în total, 2807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 (1,96%) cazuri forme acute și 2752 (98,04%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale acute și cronice înregistrate în 2023 – 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% cazuri alte tipuri de hepatite virale.
În republică este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, sporind accesibilitatea populației la testare.
Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.
Mesajele cheie:
- Este timpul pentru acțiune. Prioritizați eliminarea hepatitei până în 2030. Avem instrumentele, acum avem nevoie de influența dvs.
- Este timpul pentru acțiune. Informați-vă despre hepatită. Finanțați eliminarea hepatitei.
- Este timpul pentru acțiune. Testați. Tratați. Vaccinați. Medicii au un rol uriaș în combaterea stigmatizării și discriminării hepatitei.
- Comunități. Este timpul pentru acțiune. Folosiți-vă vocile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hepatită și pentru a încuraja pe toți să se testeze.
Hepatita este o inflamație a ficatului, cel mai frecvent cauzată de o infecție virală. Există cinci virusuri principale ale hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D și E. Aceste cinci tipuri sunt de cea mai mare îngrijorare din cauza poverii de îmbolnăvire și deces pe care le provoacă și a potențialului de apariție a focarelor și a răspândirii epidemiei.
Gheorghe Anghelici, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, șef Clinica Chirurgie „Constantin Țîbîrnă” din cadrul IMSP SCM „Sfânta Treime”, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în fiecare an pe 28 iulie, a realizat un transfer informațional în ediția “Radiomatinal de weekend” de la Radio Moldova.