În data de 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, eveniment prin care se promovează consecințele tutunului asupra sănătății populației și mediului înconjurător. Îndemnul pentru acțiune din anul 2023 este: „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”. Campania are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind impactul tutunului asupra sănătății, mediului și securității alimentare la nivel global: de la cultivare, producere, distribuire și consum. De asemenea, oferă consumatorilor un motiv în plus de a renunța la orice produs ce conține tutun.
Campania Zilei Mondiale fără Tutun vine să încurajeze guvernele, ca să pună capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului, să folosească resursele financiare pentru susținerea programelor de înlocuire a tutunului cu culturi agricole durabile pentru a îmbunătății securitatea alimentară a țărilor.
În Republica Moldova se estimează că peste 6000 de persoane (aproximativ 14%) mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Potrivit ultimului Studiu național al prevalența factorilor de risc ai BNT (STEPS, 2021) trei din 10 adulți (18 – 69 ani) sau 29,9% fumează activ, inclusiv 52% de bărbați și 7,7% de femei și acești indici fiind în creștere, îndeosebi printre persoanele tinere, atât bărbați, cât și femei.
Mesajele Zilei Mondiale fără Tutun:
Tutunul afectează grav sănătatea oamenilor
Epidemia tutunului este recunoscută ca una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică cu care s-a confruntat vreodată omenirea, ucigând anual peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun.
Tutunul afectează dezvoltarea durabilă
Potrivit unui studiu din 2018, costul economic total al fumatului, atât din cheltuielile pentru sănătate, cât și din pierderile de productivitate este echivalent cu aproape 1,8% din produsul intern brut (PIB) la nivel global.
Cultivarea tutunului afectează sănătatea fermierilor și a familiilor lor
Aproximativ 1 din 4 fermieri de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (otrăvire cu nicotină). Boala este cauzată de nicotina absorbită prin piele din manipularea cu frunzelor de tutun. De asemenea, fermierii de tutun sunt expuși zilnic prafului de tutun și altor pesticide chimice. Un fermier de tutun care plantează, cultivă și recoltează tutun poate absorbi nicotină echivalentă cu 50 de țigări pe zi, ceea ce crește riscul afecțiunilor pulmonare și altor riscuri pentru sănătate.
Tutunul dăunează mediului
Aproximativ 200.000 de hectare de teren la nivel global sunt defrișate anual pentru cultivarea și uscarea tutunului. Tutunul epuizează fertilitatea solului, iar reabilitarea solului după cultivarea tutunului este foarte costisitoare. Cultivarea tutunului epuizează pânzele freatice. Numai etapa de cultivare a tutunului necesită aceeași cantitate de apă de care ar avea nevoie un individ pentru un an întreg. De asemenea, cultivarea tutunului necesită utilizarea intensă a pesticidelor și îngrășămintelor, care contaminează lacurile, râurile și sursele de apa potabilă. Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot.
Tutunul afectează securitatea alimentară
Cultivarea și producerea de tutun provoacă daune ecologice globale pe termen lung, provocând schimbări climatice și joacă un rol crucial în determinarea viitorului agriculturii și al securității alimentare. Terenurile agricole de calitate sunt din ce în ce mai des folosite pentru cultivarea tutunului în țările cu venituri mici și medii, reducând din capacitatea lor care ar putea fi folosite pentru producerea alimentelor.
Renunțați la tutun pentru a salva viața și planeta
Tutunul ucide jumătate din utilizatorii săi. Fiecare țigară fumată sau consumarea oricărui produs ce conține tutun risipește resurse prețioase de care depinde existența noastră. Renunță la tutun pentru sănătatea ta și a planetei noastre.
Încurajați fermierii de tutun să treacă la culturi durabile
Autoritățile ar trebui să încurajeze fermierii de tutun și să-i susțină pentru a trece la culturi alternative, mai durabile, cum ar fi cerealele, leguminoasele, fructele, dezvoltarea sectorului zootehnic, pentru a reduce impactul negativ al tutunului și a asigura securitatea alimentară.
Renunțați la tutun și contribuiți la securitatea alimentară globală!
Totodată este necesar de a continua implementarea și punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului. OMS solicită țărilor și factorilor de decizie să înăsprească legislația antitutun în conformitate cu Convenția-cadru pentru controlul tutunului și îndeamnă țările să nu colaboreze cu industria tutunului.
Republica Moldova, ca țară – parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului (CCCT), continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Astfel, la 28 decembrie 2022, Guvernul a aprobat noi modificări și completări la regulamentele sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe Principalele prevederi se referă la completarea cerințelor și stabilirea listei de notificare şi raportare a informației privind dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun sau produselor conexe; extinderea aplicării reglementărilor privind comercializarea și publicitatea acestor produse și anume:
• aplicarea interdicțiilor de expunere vizibilă;
• interzicerea comercializării persoanelor și de către persoane sub 18 ani a acestor produse;
• interzicerea a oricăror forme de publicitate și a utilizării mărcilor comerciale sau/și a elementelor de brand în scopul promovării, directe sau indirecte a acestora, etc.