În luna mai 2019, la Geneva a avut loc cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății, este cel mai înalt organism al OMS care determină domeniile prioritare ale activităților sale, astfel a decis să proclame anul 2020 „Anul internațional al asistenților medicali și moașelor”. Prin urmare, în 2020, Ziua Mondială a Sănătății, care este sărbătorită anual pe 7 aprilie, își propune să evidențieze rolul vital al asistenților medicali și moașelor în furnizarea de îngrijiri medicale în întreaga lume.OMS subliniează că, în lume, 70% din lucrătorii de sănătate și asistenți sociali sunt femei, dintre care majoritatea sunt asistente și moașe. Acestea joacă un rol esențial în îngrijirea pacienților, care este deosebit de importantă în situații sau conflicte instabile, în timpul focarelor de diferite boli și epidemii. Relația lor cu pacientul se bazează pe încredere, deoarece contactul între ei, monitorizează modul în care se dezvoltă imaginea recuperării și contribuie la vindecarea rapidă.
Alegerea sloganului curent urmărește următoarele OBIECTIVE:
- a provoca un val de recunoaștere publică pentru activitatea asistentelor și moașelor, pentru rolul pe care-l dețin în furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale;
- a crește reputația asistenților medicali și moașelor ca parte a forței de muncă în domeniul sănătății;
- a încuraja sprijinului de investiții pentru asistenții medicali și moașe.
De Ziua Sănătății, OMS face un apel la comunitatea globală, de la politicieni și lideri din sistemul de sănătate la oameni obișnuiți, LA ACȚIUNI care pot arăta aprecierea asistenților medicali și moașelor pentru munca lor, pentru tot ceea ce fac pentru a menține sănătatea oamenilor. ACȚIUNI, datorită cărora acoperirea de sănătate universală va deveni o realitate, iar investițiile în activitățile asistentelor și moașelor, sprijin care le vor permite să își realizeze pe deplin potențialul, în urma căruia serviciul de sănătate din întreaga lume va deveni mai bun.
Unul dintre evenimentele principale ale Zilei Mondiale a Sănătății din acest an este prezentarea primului raport mondial de asistență medicală pentru anul 2020. (Un raport similar despre activitatea moașelor va fi prezentat în 2021.) Raportul oferă o imagine globală a stării personalului medical, sugerează o planificare bazată pe dovezi pentru a optimiza contribuția acestor lucrători la îmbunătățirea stării generale de sănătate și bunăstare. Raportul identifică, de asemenea, pașii necesari pentru investiții în forța de muncă pentru sănătate în vederea generațiilor viitoare.
P.S. Astăzi, în Moldova, cât și în multe țări ale lumii, asistenții medicali, ca și alți angajați din domeniul sănătății, sunt în prima linie în lupta cu pandemia COVID-19, asigură tratamentul și îngrijirea pacienților, colectează date pentru studiile clinice și conduc un dialog public pentru a elimina temerile legate de pandemie.
În acest moment dificil, FIECARE dintre noi se poate alătura apelurilor OMS și poate aduce o contribuție REALĂ pentru a ne exprima aprecierea și sprijinul nu numai asistenților medicali și moașelor, ci întregului personal medical – SĂ STAȚI ACASĂ!
Conform surselor OMS