Ziua mondială de combatere SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA, de la Londra. Această zi oferă o oportunitate pentru a consolida eforturile de combatere a epidemiei HIV prin promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, informarea populației în special, a tinerilor despre infecția cu HIV, căile de transmitere și măsurile de prevenire, suportul persoanelor care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de tratament și îngrijiri, formarea toleranței față de cei care sunt afectați de această epidemie, consolidarea durabilității serviciilor, relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie. Anul acesta Ziua Mondială de combatere SIDA este marcată cu sloganul „Cunoaște-ți statutul HIV!”.
În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Conform datelor statistice, la 01.01.2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV, din 18531 estimate. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 211,25 cazuri la 100 mii populaţie. Incidenţa infecţiei cu HIV la 100 mii populaţie în a. 2017 а constituit 20,73 cazuri (a.2016 – 20,65). Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active.
Din păcate, în prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Cunoașterea statutului HIV este esențial pentru înrolarea precoce în tratament antiretroviral (TARV) și suprimarea încărcăturii virale la cei care urmează tratamentul.
În anul 2018, în RM au fost revizuite principiile de testare și confirmare a infecției cu HIV conform ultimilor recomandări OMS, care prevede efectuarea testărilor de screening la infecția HIV prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.
La moment, tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și confecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale elaborate în baza ghidurilor OMS.