logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În ultima ediție a Raportului Mondial al OMS privind malaria se indică faptul că, din 2015 până în 2017 nu s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea numărului de cazuri de malarie. După mai mult de zece ani de progres în lupta privind combaterea malariei, acest proces a încetinit. În 2017, de exemplu, malaria a provocat moartea a 435.000 de oameni, această cifră rămânând aproape neschimbată față de anul precedent.

    Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gebreiesus, a declarat: „Au fost realizate progrese uriașe în lumea întreagă în lupta împotriva malariei, dar suntem încă departe de scopul final – o lume fără malarie. Peste 200 de milioane de cazuri noi de malarie apar în fiecare an în întreaga lume. La fiecare două minute un copil moare de această boală, care poate fi prevenită și tratată. (…) Un rol important în ceea ce privește asigurarea unui progres revine persoanelor fizice, comunităților, prin implicarea în astfel de acțiuni în masă, cum ar fi ”Rata mortalității zero în malarie începe cu mine”.
    Peste 90 % din ponderea globală a malariei revine regiunii țărilor din Аfrica.

    În conformitate cu materialele OMS

    P.S. Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice, plasează Republica Moldova, printre ţările cu risc sporit pentru această invazie.
    Până în anul 1940 malaria a fost una din cele mai răspândite boli infecţioase în Basarabia, anual, înregistrându-se sub 90 000 cazuri noi de îmbolnăviri, soldate cu 300-500 decese.
    Graţie măsurilor antimalarice complexe efectuate, către 1960 malaria a fost eradicată din țară ca maladie indigenă, ulterior înregistrându-se doar cazuri de import.
    În anii 2017 – 2018 în republică s-au înregistrat 5 și respectiv, 1 caz de malarie.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP