Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii este promovată anual începând cu anul 2005, fiind inițiată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League —WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension — ISH) și cu alte organizații.
Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza publicul privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.
În acest an, Ziua Mondială a Hipertensiunii va avea loc sub motto-ul „Cunoașteți-vă valorile presiunii arteriale!”, pentru a promova măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii, cu obiectivul creșterii gradului de conștientizare privind hipertensiunea arterială în rândul tuturor.
Hipertensiunea arterială este o boală cronică reprezentată de creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale. Nu are simptome specifice, din acest motiv este numită și „ucigașul tăcut” fiind principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, această boală poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și/sau invaliditate severă.
De ce este important să cunoașteți valorile TA:
- OMS estimează că unul din trei adulți cu vârsta cuprinsă între 25 de ani și mai mult suferă de hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă peste 1,8 miliarde de oameni. În același timp, aproximativ 50% dintre bolnavi nu știu despre această tulburare.
- La nivel mondial, bolile cardiovasculare provoacă aproximativ 17 milioane de decese pe an, iar aceasta este aproape o treime din numărul total de decese. Dintre acestea, complicațiile hipertensiunii cauzează 9.4 milioane de decese în lume anual.
- IMPORTANT! În prezent, există multe metode de depistare și tratare a hipertensiunii care se aplică cu succes în practică.