Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment internațional, organizat anual la 28 iulie sub egida OMS, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și informare a populației despre această boală. În cadrul campaniei din anul curent, OMS solicită țărilor și partenerilor să promoveze activ tema “Investește în eliminarea hepatitei” pentru a atinge obiectivele globale de eliminare a hepatitei până în 2030.
La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual. Hepatitele virale reprezintă a doua boală infecțioasă, după tuberculoză, care afectează de 9 ori mai multe persoane decât infecția cu HIV. Acestea pot fi prevenite, tratate, iar în cazul hepatitei virale C, vindecată. Peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită virală nu dispun de servicii de prevenire, testare și tratament.
În regiunea europeană a OMS, aproximativ 13 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală cronică B și aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C, dar 80% din ei nu cunosc că sunt infectați datorită manifestării asimptomatice a maladiei. Deoarece boala este deseori netratată, hepatita virală cronică este o cauză majoră a cirozei hepatice și a cancerului hepatic primar. Mortalitatea prin hepatita virală B constituie în regiune, aproximativ 36 000 de decese anual, iar prin hepatita virală C – aproximativ 86 000.
În Republica Moldova, hepatitele virale, în special cele cu transmitere parenterală și sexuală, continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică. Deși morbiditatea prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,6 la 100 mii populație în anul 1997 până la 0,6 în anul 2018, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 6,1 până la 1,0; prin hepatita virală D – de la 1,9 până la 0,1, țara noastră este considerată în continuare drept o zonă cu endemicitate medie prin hepatite virale în special datorită ratelor ridicate de morbiditate cauzate de hepatitele virale cronice B și C (18,8 cazuri de hepatită cronică B și 25,3 cazuri de hepatita cronică C la 100 000 de populație).
Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.
Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. În a.2018 au fost incluși în tratament antiviral 6282 pacienți (a. 2017 – 7749, a. 2016 – 920), au finisat tratamentul 3929 pacienți (a. 2017 – 9627). Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată la peste 97%. Se asigură achiziționarea centralizată a medicamentelor pentru tratamentul pacienților cu hepatite virale cu alocarea mijloacelor financiare necesare.
Alianța Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Alliance) în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei din 2018 a lansat acțiunea “Depistează bolnavii pentru a salva milioane de vieți”, o campanie cu o durată de trei ani (până în a. 2020) cu acțiuni de comunicare, sensibilizare și educare a populaţiei despre prevenire, testare și tratamentul hepatitei. Campania a fost lansată pentru a atrage atenția la faptul că milioane de oameni suferă de hepatită virală și nu-și cunosc statutul.