De la prima ediție a Săptămânii Europene a Mobilității lansată în 2002, impactul evenimentului a sporit constant. Recordul de participare a orașelor în campanie a fost atins în 2018, fiind organizate activități în 2792 de orașe din 54 de țări și implementate în jumătate dintre ele 8848 de măsuri permanente, axate pe gestionarea mobilității, accesibilitate și facilități noi sau îmbunătățite pentru bicicliști.
«Mergi cu noi!» – este un apel la acțiune al Săptămânii Europene a Mobilității din 2019, care scoate în prim plan tema evenimentului din anul curent: mersului sigur pe jos și cu bicicleta și evidențiază clar modul de deplasare care, de prea multe ori, este subestimat – mersul pe jos.
Mai mulți oameni vor alege să meargă pe jos sau cu bicicleta dacă rețeaua rutieră dedică un spațiu suficient pietonilor și bicicliștilor. Pe măsură ce străzile devin mai sigure pentru mersul pe jos și cu bicicleta, orașele devin mai incluzive, cu mai mult spațiu public accesibil tuturor, inclusiv pentru copii și părinții lor, vârstnici, persoanele cu mobilitate redusă și cei care au bagaje.
În medie, bicicliștii trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu folosesc bicicleta și își iau cu 15% mai puține zile de concediu atunci când se îmbolnăvesc.
În fiecare zi, 25 de minute de mers sprinten ne pot prelungi viața cu până la șapte ani.
Un studiu de amploare efectuat în Norvegia a monitorizat un grup de bărbați în vârstă de 70-80 de ani și a constatat că 30 de minute de exercițiu fizic zilnic, cum ar fi mersul cu bicicleta, au făcut ca aceștia să trăiască cu până la cinci ani mai mult decât bărbații care nu au desfășurat nicio activitate fizică.