logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Conform datelor OMS, la 30 septembrie 2018, numai 71 de țări aveau controale legale obligatorii pentru a limita conținutul de plumb în vopsele destinate importului și vânzării, ceea ce reprezintă doar 37% din toate țările. Astfel, în multe țări, utilizarea vopselei cu plumb în case, grădinițe și școli nu este interzisă, creând un risc semnificativ de expunere a copiilor la plumb.

     

    Plumbul reprezintă un element toxic cumulativ care are efecte nocive asupra mai multor sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul nervos central, reproductiv, cardiovascular, imunitar și, totodată, provoacă efecte ireversibile asupra mediului înconjurător.
    Până în prezent, nu a fost stabilită concentrația plumbului pătrunsă în organism care nu ar afecta starea de sănătate. Printre cele mai grave consecințe apărute în rezultatul expunerii la plumb este intoxicația cu plumb, care provoacă dizabilități intelectuale pe tot parcursul vieții, iar vopseaua cu plumb reprezintă una dintre cele mai răspândite surse de expunere la plumb pentru sugari și copii.
    În 2002, la Summitul mondial privind dezvoltarea durabilă, guvernele au solicitat eliminarea treptată a vopselelor. În 2011, a fost înființată Alianța Globală pentru Eliminarea Utilizării Plumbului în Vopsele, destinată să faciliteze treptat și întreruperea vânzărilor de astfel de vopsele, ceea ce ar elimina în final amenințarea pe care o reprezintă. Iar din 2013, anual, în ultima săptămână din luna octombrie se organizează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicaților cu plumb, la care participă și Republica Moldova.
    Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Indicatorilor de sănătate a calculat că, în anul 2016, expunerea la plumb a cauzat 540 000 de decese și 13,9 milioane, au fost supuși invalidității. Este evident că problema plumbului în vopsele este departe de a fi soluționată. Vopseaua care conține plumb este încă comercializată pe scară largă şi utilizată în multe țări în scopuri decorative. Acest metal are efecte negative pe termen lung asupra sănătății, iar această povară revine regiunilor în curs de dezvoltare.
    Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicației cu plumb are drept scop mobilizarea voinței politice şi sociale pentru a face progrese în continuare.

    Intoxicația cu plumb este un fenomen ce poate fi prevenit.

     

     

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP