logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În ediția de astăzi „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dna Doina Bejenaru, medic cardiolog, șefa secției Infarct Miocardic Acut și dl Andrei Grib, cardiolog intervenționist, șef al Departamentului Cardiologie Intervențională și Chirurgie Endovasculară, din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, au vorbit publicului ascultător despre măsurile de prevenire a infarctului miocardic și tratamentul modern.

    Potrivit dnei Doina Bejenaru, infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală. De regulă, este cauzat de trombi care blochează circulația fluxului sangvin și produc necroza mușchiului cardiac. Mai frecvent este precedat de ateroscleroză, o afecțiune a pereților vaselor sangvine care, în timp, predispune la reducerea diametrului vasului de sânge.
    Astfel cunoașterea mecanismelor care favorizează această afecțiune, tabloul clinic, metodele de diagnostic, strategiile farmacologice și intervenționale, au o mare importanță în prevenirea dar și tratamentul acestei afecțiuni. Semnele și simptomele ce pot preceda un infarct miocardic ar fi dureri la nivelul toracelui, o dispnee, lipsa bruscă de aer, transpirații.
    Tratamentul modern are drept obiectiv să prevină progresia aterosclerozei și să reducă riscurile specifice acestei afecțiuni.
    Controale medicale periodice, stilul de viață au un rol semnificativ pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

    Dl Andrei Grib a menționat că, terapia de urgență pentru restabilirea fluxului sanguin poate duce la vindecarea miocardului lezat și deci poate salva viața. În cadrul Departamentul Cardiologie Intervențională și Chirurgie Endovasculară de la Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” se realizează intervenții de by-pass coronarian minim invazive.
    Angiografia este o metodă de explorare imagistică și tratament prin vizualizarea vaselor de sânge și oferă posibilitatea dilatării porțiunilor îngustate ale vaselor. Intervenția se realizează sub control radioscopic. Prin sondă se introduce o substanță de contrast, care pune în evidență pe monitor imaginea circulației sangvine din zona cercetată. Astfel, prin intermediul sondei pe porțiunea de vas stenozată se plasează un stent, care permite restabilirea fluxului sanguin.
    Cardiologia intervențională rezolvă mai multe tipuri de maladii cardiace și sunt bine suportate de bolnav. De asemenea, cu cât aria de necroză va fi mai mică, recuperarea este mai rapidă. Acest beneficiu poate fi obținut dacă reperfuzia coronară se realizează în primele 4-6 ore de la debutul infarctului miocardic acut.

    Emisiunea „Sănătate pentru Toți” a culminat cu un reportaj realizat în secția Infarct Miocardic Acut din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în care pacienții au vorbit despre problemele de sănătate dar și asistența oferită de profesioniștii din această secție.

    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP