Astăzi 24 martie, întreaga planetă marchează Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. În această zi, mapamondul își unifică eforturile în lupta contra tuberculozei, combate prejudecățile, onorează eroii care luptă împotriva bacilului Koch, îndeamnă societatea la acțiune și solidaritate.
Ce reprezintă tuberculoza, din care motive incidența rămâne înaltă și în acest veac și cum reușim să prevenim această boală, a explicat publicului ascultător, dna Tatiana Harghel, medic internist de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova.
Dna Tatiana Harghel a remarcat că: ”Tuberculoza este provocată de bacilul Koch, bacilii de tuberculoză sunt transmiși prin intermediul picăturilor infectate din aer. Odată ce ajung în aer, o altă persoană din apropiere le poate inhala.
Boala afectează în principal plămânii, însă poate să afecteze orice parte a corpului, rinichii, oasele și pielea.
Tuberculoza pulmonară este o boală care se supune tratamentului.
Măsurile de prevenire a tuberculozei sunt specifice și nespecifice.
Prima constă în vaccinul BCG administrat nou-născuților, iar cea nespecifică vizează multiple măsuri igienico-sanitare, sociale și economice.
Am spus că cel mai frecvent tuberculoza afectează plămânii, principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare fiind: tusea cu spută mai mult de 3 săptămâni, febra fără o cauză evidentă, scăderea bruscă în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseala, transpirațiile excesive, mai ales noaptea.
Doar printr-o consultație medicală poate fi infirmată sau confirmată diagnoza de tuberculoză.
Cu certitudine, este foarte importantă adresarea la medic, deoarece inițierea tratamentului specific, dar și respectarea tuturor recomandărilor medicale contribuie la vindecarea tuberculozei.
Cu certitudine, persoanele care suferă de această afecțiune e nevoie să respecte indicațiile privind protejarea oamenilor din jur, astfel o conduită corectă și grijulie contribuie la micșorarea incidenței acestei afecțiuni.”