logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Diabetului, inițiată de Federația Internațională pentru Diabet și Organizația Mondială a Sănătății, este marcată anual în întreaga lume pe 14 noiembrie – ziua ce oferă încă o oportunitate pentru a iniția o campanie extinsă de informare cu privire la această maladie. Anul acesta organizatorii au propus sloganul „Asistenții medicali și diabetul”. Campania își propune să promoveze rolul crucial pe care îl joacă asistenții medicali în sprijinirea persoanelor care suferă de diabet.

    Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 fiind Anul Internațional al asistenților medicali și al moașelor și lansează un apel către autorități, de a crea condiții pentru aceste două categorii de personal, deoarece forța reprezentată de acestea este suficient de puternică ca ,,oricine și oriunde să poată beneficia de îngrijirea medicală de care are nevoie”.

    Asistenții medicali reprezintă în prezent peste jumătate din forța de muncă în domeniul sănătății la nivel mondial. Ei fac o muncă remarcabilă pentru a sprijini oamenii care trăiesc cu o gamă largă de probleme de sănătate. Persoanele care fie trăiesc cu diabet, fie riscă să dezvolte afecțiunea, au nevoie și de sprijinul lor, iar educația și pregătirea asistenților medicali sunt esențiale.

    Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei (zahărului) din sânge (glicemia) creste peste normal. Sunt mai multe tipuri de teste pentru a diagnostica diabetul, dar cel mai răspândit este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol / l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat. Această situație apare fie din cauza producției insuficiente de insulină de către pancreas, fie a insensibilității celulare la insulină.

    Simptomele timpurii ale diabetului zaharat sunt setea, urinarea în cantități mari (poliuria), pofta de mâncare mărită (polifagia), oboseala. În timp, dacă nu se intervine corespunzător, simptomele se pot extinde și la alte sisteme ale organismului, apărând vederea încețoșată, furnicături sau amorțirea membrelor, infecții ale pielii și ale tractului urinar.

    Cele mai recente cifre arată că peste 463 de milioane persoane (1 din 11) din întreaga lume trăiesc în prezent cu diabet zaharat și numărul acestora e în continuă creștere. Se estimează o creștere a persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat la 578 de milioane până în 2030. Această maladie a cauzat peste 4,2 milioane de decese în anul 2019.

    În Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din o sută, de vârstă cuprinsă între 30 și 70 de ani, poate să decedeze prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de aceste boli netransmisibile comparativ cu femeile.

    Prevalența diabetului constituie 339,9 la 10 mii populație, în rândul adulților – de 417,8 cazuri la 10 mii populație, a copiilor de 7,4 la 10 mii populație. Anual sunt înregistrate 10833 cazuri, dintre care 10755 sunt adulți și 78 copii. Incidența diabetului este de 30,6 la 10 mii populație, adulți – 37,4 cazuri la 10 mii populație, copii – 1,2 la 10 mii populație.

    În domeniul diabetului zaharat, rolul asistentului medical, ca principal furnizor de educație terapeutică pentru persoanele afectate de această patologie cronică este unul bine definit. Asistenții medicali sunt parte a echipei complexe de îngrijire a diabetului. Aceștia ajută persoanele cu diabet și familiile lor să înțeleagă această maladie și să își monitorizeze cât mai corect starea de sănătate, în vederea evitării complicațiilor cronice, creșterii calității vieții și evitării deceselor premature.

    Diabetul zaharat este cunoscut ca un factor de risc pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2, dar acest risc poate fi redus semnificativ prin menținerea unor valori ale glicemiei cât mai apropiate de limitele recomandate. Echipa de îngrijire a diabetului, din care fac parte medicii diabetologi și asistenții medicali, la care se adaugă medicii de familie, psihologii, precum și alți medici specialiști, are un rol important, oferind sfaturi legate de gestionarea glicemiei și celorlalte comorbidităţi, asigurând continuitatea tratamentelor și mijloacelor de monitorizate, dar și oferind suport continuu pentru pacienții cu diabet și familiile lor.

    Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, rolul asistenților medicali și al altor profesioniști din domeniul sănătății devine din ce în ce mai important în gestionarea impactului afecțiunii. Având experiența potrivită, asistenții medicali pot schimba spre bine viața persoanelor afectate de diabet.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP