logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În data de 29 septembrie, întreaga planetă marchează Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare (BCV) rămân cu cel mai mare impact asupra sănătății populației. Consemnarea acestei zile, constituie un prilej al acțiunilor ce motivează sănătatea inimii. Care sunt cele mai mari provocări și ce e nevoie să întreprindem pentru a preveni afecțiunile inimii a explicat dna Irina Benesco, medic cardiolog la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” în cadrul rubricii „Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova.

    Dna doctor a menționat: „Maladiile sistemului cardiovascular reprezintă cea mai frecventă cauză de morbiditate și mortalitate atât la nivel global cât și în Republica Moldova. Dacă e sa comparăm numărul pacienților înregistrați cu maladii ale sistemului cardiovascular, observam o creștere semnificativă de aproape 3 ori mai mare comparativ cu anul 2001.
    Acum câțiva ani bolile cardiovasculare erau considerate o particularitate a sănătății persoanelor în vârstă, acum constituie una din principalele cauze ale mortalității persoanelor apte de munca.
    Bineînțeles, modul de viată influențează în mod direct sănătatea inimii. Majoritatea dintre noi se confrunta cu stresul, însă, fiecare persoana are stilul său specific de a reacționa în fața acestuia. Stresul de durată, poate duce la diferite probleme ale inimii.
    Cât privește factorii de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, sexul masculin, fumatul, nivelul crescut de colesterol, obezitatea, sedentarismul, menopauza, hipertensiunea arteriala și diabetul zaharat.
    Dintre acești factori pe care i-am enunțat sunt și factori nemodificabili, adică care nu-i putem influența, e vorba de vârstă, ereditate, menopauza. Însă majoritatea pot fi modificați si ținuți sub control.
    Este important să rețineți că asocierea a mai multor factori de risc crește posibilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare. Astfel, sporirea nivelului de cunoștințe în rândul populației generale privind factorii de risc, metodele de prevenire a maladiilor cardiovasculare au un impact major.
    În concluzie țin să menționez că în controlul și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare o mare însemnătate deține alimentația sănătoasă, practicarea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat și pe cât e posibil să reducem stresul.”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP