În contextul Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, dna Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic chirurg ginecolog la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a realizat un transfer informațional privind metodele de screening în ediția „Matinal de weekend”.
Dna Reajeva afirmă: ”Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala este într-un stadiu avansat. Prin urmare, este important ca fiecare femeie să se testeze, chiar dacă nu prezintă simptome. Realizând testul citologic, reușim să minimalizăm riscul de a dezvolta această formă cancer. Prevenția se poate face prin asocierea a doua metode de screening este vorba de examenul Babes-Papanicolau si HPV cu genotipare HPV 16 si HPV 18.
Testul Papanicolau va fi efectuat pentru depistarea precoce a modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecția persistentă cu HPV. Un test Papanicolau poate fi făcut în timpul unui examen ginecologic și este recomandat sa fie realizat în fiecare an, de la vârsta 21 ani, sau o dată la 3 ani, după începerea vieții sexuale.
De obicei, femeile cu leziuni precanceroase și cancer de col uterin în formele incipiente nu prezintă simptome specifice. Din nefericire, simptomele apar când boala devine invazivă și începe să se răspândească în țesutul din apropiere. În aceste cazuri, cele mai frecvente simptome sunt sângerarea vaginală anormală, secreția neobișnuită, durerea în zona pelviană.
Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea de a dezvolta cancer de col uterin. Infecția cu virusul papilom uman (HPV) este cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin. Femeile care încep viața sexuală mai devreme de 16 ani sau care au parteneri multipli, au un risc crescut de infecție cu HPV și de a dezvolta cancer de col uterin. De asemenea, femeile care fumează au un risc de două ori mai crescut de a dezvolta cancer de col uterin în comparație cu femeile care nu au acest viciu.
Infecția cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin. Astfel, conform recomandărilor naționale si internaționale, vaccinarea împotriva HPV, se adresează fetelor de 11-12 ani. Studiile relevă că vaccinarea împotriva HPV pot reduce considerabil leziunile precanceroase”.