În perioada 14 – 20 martie este marcată Săptămâna globală de conștientizare a reducerii consumului de sare. Campania din acest an se desfășoară cu genericul „Schimbă-ți obiceiul – redu sarea!” și are menirea de a oferi populației un șir de sfaturi simple pentru a schimba obiceiul de a consuma prea multă sare și a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor.
Potrivit specialiștilor, consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, care predispune la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), precum infarctul miocardic, ictusul cerebral etc. Reducerea consumului excesiv de sare și, prin urmare, a hipertensiunii poate contribui la diminuarea ratei de decese cauzate de BCV. În anul 2020, aceasta a constituit 56,5%, plasându-se pe primul loc din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile.
În Republica Moldova se consumă de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – 5 g de sare pe zi.
Un studiu realizat în Republica Moldova, denotă că un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților -11,5 g pe zi, comparativ cu cel al femeilor – 10,3 g pe zi. Mai multă sare se consumată în mediul rural – 11,3 g/zi, față de urban – 10 g/zi.
Moldovenii își iau cel mai mare aport de sare din pâine și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie, 333 g de pâine, sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 g de sare pe zi.
În acest context e nevoie de reținut că un aport de sare au și produsele pe care le utilizăm zilnic în alimentație.
OMS, susține că scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor netransmisibile dovedită în plan economic și eficientă în domeniul sănătății publice.
Pentru a schimba obiceiul de a consuma prea multă sare, specialiștii ne recomandă:
- Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele;
- Înlocuiește sarea cu ardei iute, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente;
- Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces;
- Redu consumul produselor se conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc.;
- Educă obiceiuri alimentare sănătoase copiilor tăi;
- Consumă sare în limitele recomandate, până la 5g/zi de sare = o linguriță mică. Renunțarea definitivă la sare este dăunătoare pentru sănătate!
- Consumă sare limitat, dar iodată!
Așadar, ținând cont de aceste recomandări sugerate de specialiști, cu adevărat vom reuși să prevenim multe afecțiuni care se datorează unui consum mare de sare, printre acestea, afecțiunile cardiovasculare.