logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În data de 18 octombrie comunitatea europeană marchează Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane. Republica Moldova, alături de comunitatea internațională, marchează pentru al XI-lea an consecutiv Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane.

    Cu acest prilej, în perioada 17-23 octombrie, este lansată Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”. Pe parcursul unei săptămâni, autoritățile publice centrale și locale în parteneriat cu organizațiile internaționale și neguvernamentale vor distribui materiale informative și vor organiza un șir de acțiuni, cu respectarea măsurilor pandemice, cu scop de sensibilizare și informare a publicului larg despre fenomenul traficului de ființe umane și consecințele acestuia. Perfectarea mecanismului de acordare a asistenței și de protecție a victimelor traficului de ființe umane este una din prioritățile Ministerului Sănătății, care a demarcat un proces de elaborare a unui nou mecanism național, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație și Centrul Internațional La Strada.

    Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, pe care Moldova s-a angajat să o pună în aplicare, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, include obiective clare de prevenire a abuzurilor și exploatării, eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și eradicarea muncii forțate și a muncii copiilor.

    Pentru evitarea riscului de a deveni victimă a traficului de persoane, atunci când vi se oferă un loc de muncă în străinătate:

    – Aflați numele și cât mai multe detalii despre persoana care vă facilitează obținerea locului de muncă.
    – Aflați denumirea, adresa și datele companiei cu care urmează să semnați contractul de muncă.
    – Transmiteți informația dată persoanelor în care aveți încredere – părinți, rude, prieteni.
    – La etapa perfectării documentelor necesare pentru călătorie nu lăsați pașaportul nimănui, sub niciun motiv;
    – Informați persoanele de încredere despre itinerarul călătoriei, locurile de cazare, datele dvs. de contact.

    Situațiile care trebuie să vă pună în gardă!
    – Dacă angajatorul finanțează perfectarea documentelor și biletele – survine riscul „formării unei datorii față de aceste persoane”.
    – Dacă oferta vine de la o persoană fizică sau de la o companie neînregistrată în Republica Moldova.
    – Dacă locul de muncă este într-o companie, datele căreia nu pot fi găsite pe internet.
    – Dacă persoana evită răspunsurile clare la întrebările referitoare la adresă, datele de contact, numele complet al proprietarilor și managerilor companiei (restaurantului, chioșcului, magazinului)       în care urmează să activați.
    – Reclamați la poliție cazurile care par a se înscrie în “tiparele” infracțiunii de trafic de persoane.

    La Strada amintește că apelurile către linia de asistență telefonică 0 800 77777 sunt gratuite, anonime și confidențiale.

    Poliția amintește că cazurile de trafic de persoane pot fi raportate la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, apelând (22) 254 998.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP