logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, 4 martie consemnăm Ziua Mondială a Obezității, eveniment care reunește comunitățile din domeniul sănătății, pacienții și politicile care sunt dornice să conștientizeze obezitatea și multe alte boli asupra cărora aceasta are impact.

     

    Ziua Mondială a Obezității a fost lansată în 2015 ca o inițiativă a Federației Mondiale a Obezității pentru a stimula și susține soluții practice pe o bază, globală, pentru a ajuta oamenii să obțină și să mențină o greutate sănătoasă și să inverseze criza obezității.

    În acest an, Ziua Mondială a Obezității este marcată cu genericul: „Schimbarea perspectivelor: să vorbim despre obezitate”.

    Obezitatea reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, cancer.

    OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025

    În țările Uniunii Europene, conform ultimelor estimări, excesul de greutate afectează 30-70%, iar obezitatea afectează 10-30% dintre adulți. Potrivit Comisiei Europene, până la 7% din bugetele naționale de sănătate din UE în fiecare an sunt cheltuite pentru boli care pot fi legate de obezitate.

    În Republica Moldova, potrivit datelor ultimului Studiu STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021) – 63,9% dintre adulți sunt supraponderali, iar 22,7% – obezi.

    Comparativ cu datele Studiului STEPS din 2013: nivelul de obezitate a scăzut semnificativ în rândul femeilor – cu 15% și a crescut alarmant la bărbați – cu peste 26%.

    Prevenirea și tratarea obezității nu înseamnă doar pierderea în greutate, ci este adoptarea unor comportamente mai sănătoase pentru a gestiona această boală și a îmbunătăți sănătatea generală.

    Organizația Mondială a Sănătății evidențiază câteva direcții strategice, care arată promițătoare în reducerea nivelurilor de obezitate și excesul de greutate:

    • implementarea intervențiilor fiscale;
    • restricții privind comercializarea alimentelor nesănătoase pentru copii;
    • îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și excesului de greutate în asistența medicală primară, ca parte a acoperirii medicale universale;
    • eforturi de îmbunătățire a dietei și a activității fizice de-a lungul vieții, intervenții pentru a crea medii care să îmbunătățească accesibilitatea alimentelor sănătoase și oportunități de activitate fizică.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP