logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, are în acest an genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – pregătindu-ne pentru neprevăzut, susținând persoanele vulnerabile”. Acesta este un apel la acțiune, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației despre această boală și a o preveni.

    La nivel mondial, între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afecțiune renală, iar în fiecare an milioane de oameni decedează prematur din cauza complicațiilor legate de BRC. În regiunea europeană, în jur de 100 milioane de persoane suferă de bolile renale cronice. Ratele mortalității sunt îngrijorătoare: 20% la cei care au suportat transplantul renal și 21% la pacienții cu dializă. Mai mult de atât, a fost raportat că leziunea renală acută (IRA) afectează 58% din pacienții spitalizați cu COVID-19, cu o rată a mortalității asociate de peste 30%.

    În Republica Moldova, incidența prin bolile aparatului genito-urinar la 10 mii locuitori, a constituit în anul 2021 — 180,2 cazuri, fiind în creștere comparativ cu anul 2020 — 151,6 cazuri.

    Pentru sănătatea rinichilor, este necesar:

    • Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală;
    • Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale;
    • Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC.

    În cadrul secției Nefrologie și Dializă de la IMSP SCM „Sfânta Treime”, unica secție din municipiu Chișinău, se acorda asistență medicală în diverse afecțiuni nefrologice. Anual se efectuează peste 1400 de ședințe de hemodializă, la pacienții cu insuficiență renală cronică și acută.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP