logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Tema campaniei din acest an este  “Evidențele sunt clare: investiți în prevenție”, având drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța abordării persoanelor care consumă droguri cu respect și empatie, oferind pentru toți servicii bazate pe dovezi, alternative la pedeapsă, acordând prioritate acțiunilor de prevenire.


    Potrivit Raportului Global al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate care vizează drogurile, emis în 2023, 1 din 17 persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din lume a consumat un drog în ultimele 12 luni. Numărul estimat de utilizatori a crescut de la 240 milioane în 2011 la 296 milioane în 2021 (5,8% din populația globală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani). Aceasta este o creștere de 23%, parțial din motivul creșterii populației.

    Raportul European privind drogurile 2024 a scos în evidență unele aspecte îngrijorătoare privind utilizarea și circulația drogurilor în UE, inclusiv:

    • Disponibilitatea drogurilor este ridicată la aproape toate tipurile de substanțe, ceea ce presupune, că astăzi, drogurile sunt disponibile și se pot procura cu multă ușurință și, în consecință, se consumă și mai mult. Raportul face referire la majoritatea drogurilor, în mod special, se precizează că și unele droguri noi sunt disponibile și cunoștințele despre acestea sunt încă destul de limitate.
    • Canabisul rămâne cel mai des consumat drog ilicit în Europa. Există o diversitate tot mai mare a formelor în care substanțele pot fi disponibile pe piață și consumate. În unele cazuri, cum ar fi canabisul, căile de administrare includ forme noi de vaping.
    • Cocaina este al doilea cel mai răspândit drog din UE. În 2023, statele membre ale UE au confiscat cantități record de cocaină (322 de tone).
    • Piața noilor substanțe psihoactive (NSP) se caracterizează prin numărul mare de substanțe care au apărut, fiind detectate în fiecare an altele noi. În același timp, piața drogurilor ilicite devine mai rezilientă, mai flexibilă și mai profitabilă.
    • Consumatorii de droguri din Europa consumă din ce în ce mai mult de un drog (simultan sau secvențial). Totodată consumatorul se droghează cu substanțe care conțin unul sau mai multe droguri fără să știe, fie într-un amestec cu substanța pe care intenționa să o achiziționeze sau ca înlocuitor pentru acesta. Consumatorii deseori nu sunt conștienți de substanța sau substanțele pe care le consumă, astfel cauzând o serie de efecte periculoase asupra stării de sănătate.

    De asemenea s-a constatat o creștere a recrutării și exploatării minorilor de către infractori în traficul de droguri.

    În Republica Moldova, potrivit Raportului anual privind consumul și traficul ilicit de droguri pentru anul 2022, numărul cazurilor noi de consumatori luaţi la evidentă fără dependență a constituit – 300 de persoane (a.2021 – 259 cazuri), totodată numărul cazurilor noi de consumatori luați la evidentă cu dependență a fost de 282, comparativ cu 228 – în anul 2021. La finele anului 2022, numărul cumulativ al consumatorilor de droguri înregistrați oficial era de 11870, inclusiv – 582 cazuri noi, incidenția fiind de – 39,6 cazuri la 100 mii locuitori (a.2021 – 26,3 cazuri la 100 mii locuitori).

    Prevenirea consumului de droguri

    • Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât și în mod indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.
    • Prevenirea consumului de droguri rămâne cel mai bun mijloc de soluționare a fenomenului. Intervențiile recomandate pentru redresarea situației se axeaxă pe 4 piloni de bază, cum ar fi:
      – prevenirea primară;
      – tratamentul și reabilitarea;
      – reducerea riscului;
      – reducerea ofertei de droguri.
    • Programele de prevenire antidrog bazate pe dovezi sunt concepute pentru a preveni consumul de substanțe și pentru a fi puse în aplicare în comunități, fiind axate pe:
      – Reducerea factorilor de risc și sporirea factorilor de protecție.
      – Susținerea persoanelor să evite sau să întârzie debutul consumului de droguri.
      – Stoparea consumului de substanțe să progreseze în consumul de substanțe cu risc mai mare sau într-o tulburare de consum de substanțe.
      – Reducerea daunelor legate de consumul și abuzul de substanțe, cum ar fi rănile sau infecțiile.

    Problema drogurilor rămâne a fi una globală, care necesită abordare în context transnațional, urmând ca eforturile naționale de combatere a fenomenului să fie încadrate și coordonate cu activitățile realizate pe plan internațional, inclusiv în domeniul sănătății.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP