logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Tatiana Harghel, medic internist la SCM “Sfânta Treime” într-un articol publicat de Radio Europa Liberă susține ca pentru a preveni afecțiunile cauzate de aerul condiționat, este esențial să menținem aparatul curat și să reglam corect temperatura.

    „Temperatura setată trebuie să fie între 23 și 25 de grade Celsius, dar nu mai mult de 5-7 grade în comparație cu temperatura de afară, ca să prevenim supra-răcelile. Este importantă și direcția fluxului de aer. Persoana să nu stea exact în bătaia aerului, mai ales la locul de muncă”, explică Tatiana Harghel.

    Filtrele aparatului condiționat trebuie să fie curățate o dată la două-patru săptămâni. Potrivit specialistei, dacă nu sunt curățate la timp, în aparat poate să se dezvolte microbul legionella pneumonia, care provoacă „boala legionarului” – o formă rară și severă de pneumonie: „Aceasta decurge destul de atipic și sever, chiar dacă pacienții sunt fără patologie cronică”.

    Fluxul de aer condiționat usucă aerul, de aceea trebuie să urmărim și umiditatea din încăpere. „Dacă respirăm aer uscat, condiționăm dezvoltarea patologilor respiratorii. Ar fi bine ca umiditatea să fie de 40-60%, iar în cazul în care este mai scăzută, să folosim umidificatoare”, spune medicul.

    De asemenea, utilizarea îndelungată a aparatelor de aer condiționat poate duce le uscarea mucoaselor faringelui și bucale, cât și a ochilor. Din acest motiv, este obligatoriu hidratarea și folosirea picăturilor pentru ochi.

    „Utilizarea aerului condiționat poate duce la apariția sau acutizarea unor maladii ca: bronșite, traheite, laringite, angine, sinuzite, patologii musculo-scheletare, diferite contracturi musculare, dureri cervicale, lombalgii (dureri în regiunea lombară a spatelui), nevralgii intercostale, dureri acute în timpul inspirației sau expirației, otite”, adaugă medicul.

    Specialista mai recomandă ca aparatul de aer condiționat să nu fie utilizat pe parcursului zilei de două-trei ori, timp de 10-15 minute, precum și în timpul nopții. „E mai bine să lăsăm geamul deschis noaptea, pentru că afară temperatura este un pic mai scăzută. Aerul condiționat trebuie folosit ziua când ne aflăm în mișcare sau în activitate”, spune Tatiana Harghel.

     

     

     

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP