,,Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic fructe și legume.”
Nu sunteți convinși încă de acest îndemn?
Atât fructele, cât și legumele constituie o sursa imensă de elemente nutritive, cele mai importante fiind vitaminele și mineralele. Consumul zilnic de fructe și legume proaspete este recomandat atât persoanelor sănătoase, dar mai ales celor care suferă de diverse avitaminoze. Cercetările efectuate la nivel mondial arată că cinci porții de fructe și legume consumate zilnic contribuie la reducerea cazurilor de boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și unele forme de cancer.
O teorie importantă afirmă că îmbătrânirea și boala sunt determinate de procesul de oxidare care are loc în organism. Oxigenul, materia vitală care dă viață celulelor corpului uman, poate în același timp accelera distrugerea lor. Fenomenul de oxidare din interiorul celulelor poate fi comparat cu rugina care se formează pe obiectele feroase când acestea intra în contact cu aerul. Activitatea oxigenului, dacă nu este controlată de antioxidanți, are efect distructiv asupra celulelor corpului uman și, ca urmare, asupra țesuturilor și organelor.
Fructele și legumele sunt bogate în ceea ce noi numim antioxidanți si cercetările arata că un consum de 400 g pe zi, care înseamnă aproximativ cinci porții de fructe si legume, vă asigurați protecția împotriva radicalilor liberi
O porție de fructe constituie:
– o banană
– o pară
– un măr
– o portocală
– o mână de struguri, de cireșe sau căpșune
O porție de legume constituie:
– un bol cu salată
– un castravete
– un morcov
– o roșie de mărime medie
– 3 linguri din orice tip de legume conservate vor fi luate în considerare ca o porție din cele 5.
Consumul de legume proaspete este mult mai indicat, deoarece prin prelucrare termica acestea pierd o mare parte din constituenții nutritivi. Pe lângă cantitatea ridicată de vitamina C legumele mai conțin și alte vitamine și minerale esențiale necesare bunei funcționări a organismului:
- Carotenul (provitamina A) se găsește în morcovi, carote, ridichi, sparanghel
- Vitamina E se găsește în: fasole și mazăre verde, varza, spanac, sfeclă roșie
- Vitamina K se găsește în: spanac, loboda, urzici, conopidă
- Potasiul se găsește în: morcovi, salată, roșii, castraveți
- Calciul se găsește în: sfeclă, spanac
- Fierul se găsește în: pătrunjel, urzici, spanac, păpădie
- Fosforul se găsește în semințe
Fructele se caracterizează prin bogăția lor în apă, săruri minerale, vitamine, celuloza. Prin faptul că au un conținut scăzut în proteine și glucide, fructele au o valoare energetica scăzută și sunt recomandate atunci când vrem sa scăpam de câteva kilograme. Ca și legumele, fructele conțin vitamine: vitamina C, B1, B2 și săruri minerale precum potasiu, calciu, fier, iod, fosfor. Printre acțiunile terapeutice ale fructelor se numără acțiunea laxativă (datorită conținutului de celuloza), acțiunea mineralizantă, vitaminizantă, acțiune diuretică (datorită conținutului ridicat în apă).
Conținutul în vitamine al fructelor:
- vitamina C se găsește în: portocale, lămâi, mere, pere, afine
- Vitamina E se găsește în : migdale, nuci
- Vitamina A se găsește în: lămâi, portocale, ananas, grapefruit, caise
- Vitamina B se găsește în: banane, struguri, portocale, pere, migdale.
Legumele și fructele sunt hrana de baza care mențin celulele tinere și vitale. Fără vitamine și mineralele din fructe și legume păstrarea sănătății este practic imposibilă. De asemenea, prin marea lor bogăție în fibre alimentare, ele sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal.
Indiferent de sex, vârstă, grupă sanguină, ocupație sau locul unde trăim, ar trebui cu toții să consumam multe legume si fructe. Cercetările din ultimii ani au scos la iveala faptul că pe lângă substanțele nutritive de care corpul are nevoie (proteine, hidrați de carbon, lipide, vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași esențiali) legumele conțin si substanțe cu efecte pozitive asupra sănătății, care au capacitatea de a ne proteja de cancer și chiar de a-l combate. Acestea sunt substanțe fitochimice, multe descoperite, altele nu. Pentru persoanele cu un regim sedentar , alimentația vegetală crudă este cel mai bun aliat de a menține corpul într-o formă fizică bună.
Așadar, mâncați legume si fructe! Ele sunt cea mai buna asigurare de viața pe care v-o puteți oferi.
Maria Ceauș – med dietolog,
IMSP SCM ,, Sfânta Treime’’