„Daca ochii tăi sunt curați, întregul corp ți-e plin de lumina. Daca ochii tăi sunt răi, și corpul este dominat de întuneric.” (Biblia)
Ochii sunt folosiți în permanență, de când ne trezim până adormim, iar modul în care îi utilizam afectează sănătatea lor de-a lungul vieții.
Tulburările de vedere influențează negativ activitățile noastre, motiv pentru care sănătatea ochilor reprezintă un factor esențial pentru evoluția noastră ulterioara.
Zicala „scump ca lumina ochilor” simbolizează, de fapt, totul despre importanța vederii.
Factori ce afectează sănătatea ochilor
Privitul îndelungat la monitorul computerului sau televizor provoacă tulburări de vedere care se manifestă prin dureri de cap sau spate, senzaţie de corp străin, ochi uscat sau roşu. Dacă sesizaţi aceste simptome, obligator verificaţi vederea pentru a detecta orice afecţiune ascunsă, faceţi pauze, verificaţi iluminarea pe monitor sau în cameră, restricţionaţi timpul pe care copilul dumneavoastră îl petrece în mod continuu la calculator deoarece fiind foarte adaptabili, ei frecvent ignoră problemele care apar.
Lumina – prea multă sau prea puţină lumină poate inhiba abilitatea de a vedea bine. Iluminarea proastă din încăpere, mai ales atunci când solicitaţi mult vederea de aproape, poate duce la apariţia durerilor de cap în mijlocul sau la sfârşitul zilei.
Soarele – expunerea la raze ultraviolete este un factor de risc pentru apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare. Tulburările se pot instala brusc sau de-a lungul a câtorva ani. Evitaţi purtarea unor ochelari de soare de calitate îndoielnică şi alegeţi lentile cu un indice bun de absorbţie a razelor ultraviolete.
Căldura – mediile uscate sau vântul pot determina apariţia ochiului uscat. Principala funcţie a lacrimilor este de a umezi ochiul şi de a-l proteja de bacterii sau iritanţi din mediul exterior, cum ar fi praful. Poate apărea vederea în ceaţă, senzaţie de mâncărime, sensibilitate la lumină.
Fumatul – substanţele din fumul de ţigară pot duce la înroşirea şi iritarea ochilor, iar fumătorii fac mai frecvent cataracta şi degenerescenţa maculară.
Alcoolul consumat în exces generează deficitul de proteine şi vitamine B în organism, duce la scăderea vederii prin afectarea nervului optic.
Praful, perii de animale, anumite cosmetice pot produce alergii oculare. Trebuie să depistaţi şi să eliminaţi alergenul respectiv şi să urmaţi tratamentul prescris de medic
Lentilele de contact – manipularea cu lentilele de contact în condiţii neigienice determină apariţia conjunctivitei.
Prevenirea este cea mai înțeleaptă cale de acțiune pentru sănătatea oculară, motiv pentru care nu este niciodată prea devreme să începi să ai mai multă grijă de ochii tăi.
Vederea poate fi afectată de numeroase obiceiuri nesănătoase ce dăunează ochilor. Dacă vrei să-ţi protejezi cu adevărat ochii pe termen lung, iată cele mai importante 10 reguli ca să-ţi păstrezi calitatea bună a vederi:
- Poartă ochelari de soare
Ochelarii de soare ce oferă cu adevărat protecție împotriva razelor ultraviolete sunt accesoriul perfect vara. Alege ochelarii de soare de oferă protecție de minim 99% împotriva razelor UVA și UVB pentru a scădea riscul de cataractă. Dacă mergi regulat la schi, ochelarii speciali ce protejează ochii de lumina reflectată de zăpadă sunt la fel de importanți.
Şi ţine minte că nu doar protecţia UV contează atunci când vine vorba de ochelari şi că ar trebui să ţii cont şi de următoarele aspecte:
Lentilele fotocromice – se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.
Lentilele de policarbonat – oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.
Lentilele-oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.
Lentilele degrade – închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.
Lentilele dublu degrade – închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc. Sunt utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.
- Hrănește-ți corect ochii
Alimentația corectă este poate cel mai important aspect în sănătatea ochilor. Alimentele care oferă cele mai mari beneficii pentru ochi variază de la spanac și somon până la ouă, fasole, nuci, migdale și citrice. În plus, alimentația echilibrată scade riscul apariției diabetului, boală ce afectează vederea în 45% dintre cazuri.
- Asigură luminozitatea optimă când citești
Când ochii sunt solicitați de citirea unui text de pe un suport de hârtie, asigură-te întotdeauna că ai suficientă lumină. Atunci când te concentrezi asupra ecranului unui gadget, ai grijă ca luminozitatea ambientală să nu fie prea ridicată.
- Evită oboseala ochilor cauzată de computer
Cel mai bun exercițiu pentru ochii obosiți de computer este focalizarea regulată a privirii către un punct îndepărtat într-o direcție diferită de ecran. Astfel, ochii vor fi afectați mai puțin de ecranul PC-ului.
- Asigură umiditatea aerului
Când privești ecranul computerului, clipești cu 25% mai puțin, iar umiditatea aerului este foarte importantă pentru a preveni uscarea globului ocular.
Un umidificator de aer este util mai ales iarna, când încălzirea aerului îl usucă puternic.
- Mănâncă mai puțină sare
Alimentația bogată în sare crește riscul de cataractă. Înlocuiește cât mai mult sarea din mâncare cu plante aromatice și mirodenii și asigură-te că alimentele procesate din alimentația ta au un nivel redus de sare.
- Nu sări niciodată peste demachiere înainte de culcare
Mascara devine periculoasă pentru sănătatea ochilor atunci când este utilizată fără reguli de îngrijire clare. Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare, pentru a preveni zgârieturile la nivelul globului ocular, ce pot fi provocate de particulele mici de rimel ajuns în ochi.
- Menține tensiunea arterială sub control
Când ai tensiunea ridicată, riscul unor probleme de sănătate oculară crește. Hipertensiunea este a doua cauză ce produce orbire după diabet, motiv pentru care este indicat să-ți verifici regulat tensiunea arterială.
9.Renunță la fumat și ferește ochii de fum
Dacă fumezi, renunță pentru binele vederii tale pe termen lung. Dacă nu fumezi, evită spațiile închise umplute cu fum, care irită puternic ochii.
10.Respectă toate regulile pentru ochelari și lentile de contact
Acceptă sfaturile oftalmologului ca pe o lege atunci când vine vorba de ochelari și lentile de contact. Igiena lentilelor este deosebit de importantă pentru prevenirea unor infecții la nivelul ochilor, ce pot afecta vederea când provoacă unele complicații.
Nutrienții benefici pentru ochi, sursele și modurile de acțiune ale acestora:
Gimnastica pentru ochi
În ultima vreme sunt din ce în ce mai populare exercițiile de gimnastică oculară sau chiar așa-numita yoga ochilor (sau „metoda Bates“).
S-a dovedit că exerciții simple de stimulare a musculaturii oculare nu numai că relaxează, ci și vindeca unele afecțiuni ale ochilor.
Un exercițiu simplu ar fi sa rotești privirea în sensul acelor de ceasornic până „desenezi“ un arc de cerc, apoi aceeași mișcare, în sens invers. Apoi clipește des de câteva ori, închide ochii și relaxează-i!
Un alt exercițiu ar fi sa ții un obiect aproape de nas și să-l privești (fără sa-l vezi dublu), un altul ar fi să urmărești un creion cu privirea.
Există multe astfel de exerciții, și unii oftalmologi susțin chiar că această terapie „alternativă“, aplicată regulat, este mult mai eficientă și mai puțin invazivă decât medicina tradițională care vindecă afecțiunile oculare.
Autor: dr. Valentina Lupan, doctor în științe medicale, oftalmolog,
șefa secției Oftalmologie, IMSP SCM ”Sfânta Treime”