logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Sterilizarea este un proces de distrugere a tuturor tipurilor de floră microbiană, inclusiv forme spurulate, folosind efecte fizice și chimice. Procesului de sterilizare se supun instrumentele medicale, care vin în contact cu: sângele, mucoasele și tegumentele pacientului. Sterilizarea în instituțiile medico-sanitare se face în blocurile de sterilizare.

    Blocul de sterilizare la SCM „Sfânta Treime” a fost organizat în anul 2015. Încăperea blocului de sterilizare a fost renovată, reconstruită și dotată cu echipament modern. Blocul de sterilizare este situat pe 2 etaje. Aceasta este completat cu personal calificat, 10 angajați, dintre care 4 asistente medicale și 6 specialiști în dezinfecție.
    Sarcina blocului de sterilizare este asigurarea tuturor departamentelor spitalului cu instrumente medicale sterile și introducerea unor noi metode de curățare presterilizatorii și sterilizarea.
    La primul etaj al blocului de sterilizare este asigurată curățarea presterilizatorie, dezinfectarea și sterilizarea articolelor și instrumentelor medicale al tuturor departamentelor spitalului, iar la al doilea etaj este asigurat procesul de dezinfecție și sterilizare a instrumentelor chirurgicale și a articolelor medicale din blocul operator.

    Blocul de sterilizarea are 3 încăperi, care se împart în 3 zone: murdară, curată, sterilă.

    Zona murdară
    este un spațiu în care are loc primirea instrumentelor și materialelor în casolete, înregistrarea și sortarea lor.
    Toate casoletele trebuie să fie în stare bună, marcate cu numele secției și tipul de material sterilizat.
    Pe mânerul casoletei se lipește o etichetă, care indică data și ora sterilizării, precum și data și ora deschidereii casoletei.
    De asemenea, în zona murdară, este situată spălătoria, concepută pentru curățarea și dezinfectarea instrumentelor medicale. Spălătoria este echipată cu mașini moderne de spălare, dezinfectare și uscare a instrumentariului.
    Curățarea presterilizatorie se realizează cu scopul de a îndepărta impuritățile proteice, grase, mecanice și preparatele medicamentoase.

    Etapele curățirii presterilizatorii:
    • Instrumentul se înmoaie în soluția dezinfectantă, timpul necesar pentru fiecare soluție fiind specificat în instrucțiune;
    • Spălarea instrumentelor medicale în mașinile de spălat, în care sunt prevăzute funcții pentru spălarea diferitor tipuri de instrumente medicale.
    • Se spală sub un jet de apă;
    • Se clătește în apă distilată;
    • Se usucă instrumentele.
    Toate aceste etape de prelucrare sunt efectuate în mod alternativ în camera mașinilor de spălat cu control computerizat.

    Controlul calității curățirii presterilizatorii
    Pentru a determina calitatea curățării presterilizatorii se aplică o soluție de azopiram, care se folosește pentru detectarea remanențelor de sânge. Reactivul azopiramul se aplică pe intrumentariul rece. La prezența remanențelor de sânge reactivul va căpăta culoarea roz-violet. Dacă testul la sânge este pozitiv, toate instrumentele medicale sunt prelucrate în mod repetat, până acesta nu va fi negativ. Rezultatul controlului se înregistrează în jurnalul ce conține date despre calitatea prelucrării presterilizatorii. După curățarea preventivă și dezinfectare, toate instrumentele ajung în zona curată.
    Zona curată este încăperea ambalării și pregătirii instrumentelor și materialelor medicale pentru sterilizare. Eficacitatea procesului de sterilizare depinde de tipul de material ales pentru ambalare.

    Cerințele pentru materialul de ambalaj
    Materialul de ambalaj trebuie să corespundă cu metoda de sterilizare utilizată, pentru a menține sterilitatea în timpul depozitării, să nu aibă defecte, să fie durabil și să aibă posibilitatea de a aplica eticheta.
    Controlul parametrilor, regimurilor și condițiilor de sterilizare se efectuează cu ajutorul unor indicatori chimici, plasați atât în exteriorul ambalajului sterilizator, cât și în interiorul acestuia.
    După ambalarea instrumentelor medicale, are loc procesul de sterilizare, care se desfășoară în autoclave cu aburi. Din această cauza, în peretele ce delimitează zona curată de cea sterilă au fost instalate sterilizatoare cu aburi cu două uși. Autoclavarea este cea mai eficientă și cea mai fiabilă metodă de sterilizare, ce are loc la temperatura de 134 ̊C timp de 5 minute, sau la temperatura de 121 ̊ C timp de 20 de minute.

    Sterilizatoarele moderne cu aburi au următoarele caracteristici:
    Sunt dotate cu un sistem automat de parametri utilizați în timpul procesului de sterilizare: temperatură, presiune, timpul de expunere.
    Există un sistem automat pentru documentarea despre ciclul sterilizării, cu fixarea parametrilor disponibili în toate fazele ciclului de sterilizare. Pe lângă înregistrarea automată a ciclului de sterilizare, fiecare ciclu se înregistrează în registru, unde se indică data, numărul ciclului și lista instrumentelor sterilizate într-un anumit ciclu.

    Controlul sterilizării se efectuează:
    – computerizat, cu datele imprimate la fiecare sterilizare;
    – cu termoindicatori, la fiecare sterilizație;
    – bacteorologic – în fiecare lună.

    Zona sterilă este de fapt un depozit cu materiale sterilizate. Zona sterilă este separată de cea curată printr-un perete cu sterilizatoare incorporate. Aceasta este zona curățeniei impecabile, unde intrarea este permisă strict personalului secției de sterilizare în echipament special.
    Instrumentele ajunse în zona sterilă și ambalajele sterile răcite sunt sortate și ansamblate în seturi pentru secții. Materialul presterilizat este transportat în pungi marcate în fiecare secție în parte, unde sunt deschise de către asistente medicale în cabinetele de proceduri, de pansament, de examinare etc.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP