Orice hemoragie, nu poate fi tratată cu indiferență, fiindcă prezintă un pericol major pentru pacient, mai ales în cazurile de sângerări interne și în special cele ale tractului digestiv.
Despre asta vom vorbi cu șeful Clinicii chirurgie №2 „Constantin Țâbârnă”, profesorul Gheorghe Anghelici.
Domnul Gheorghe, spuneți-ne mai multe despre hemoragiile tractului gastro-intestinal ?
După cum știm, tractul gastro-intestinal este reprezentat de către esofag, stomac, duoden, intestinul subțire și cel gros și rectul. Fiecare dintre cele enumerate au sursele lor de hemoragii.
Care din hemoragiile tractului gastro-intestinal se întâlnesc cel mai des?
Cel mai des întâlnite, dar și cele mai periculoase sunt hemoragiile esofagiene variceale care se întâlnesc la pacienții cirotici. Din păcate, astfel de bolnavi în Moldova sunt foarte mulți. Suntem pe primul loc în Europa, în ceea ce privește prevalența cirozei hepatice. Ciroza poate provoca complicații și anume apariția dilatării varicoase a venelor, care se mai numesc varice. Acestea pot apărea nu doar în esofag dar și în stomac.
Aceste varice, aparent, se aseamănă mult cu dilatarea varicoasă a venelor membrelor inferioare. În mod normal, în esofag sunt foarte multe vene subțiri situate în stratul submucos datorită cărora are loc refluxul sângelui spre ficat. Ciroza hepatică afectează grav structura anatomică și microcirculația ficatului. În rezultatul leziunilor cirotice, se dezvoltă sindromul hipertensiunii portale – creșterea considerabilă a presiunii sanguine în sistemul portal, care asigură purificarea sângelui din organele cavității abdominale. Fără această presiune mărită ficatul cirotic nu poate funcționa, deoarece structura lui devine mai dură, opunând rezistență circulației sanguine.
Aș vrea să clarific: Acest sindrom apare la toate persoanele care suferă de ciroză sau la o anumită categorie de pacienți și care este rolul lui în hemoragiile variceale?
Hipertensiunea portală se dezvoltă absolut la toți pacienții cirotici. La cineva aceasta poate apărea peste jumătate de an, iar la cineva peste 5 ani. Dar acest proces nu poate fi evitat. Hipertensiunea portală este o reacție de adaptare a organismului, care ajută ficatul bolnav să prelucreze sângele primit. Deoarece rezistența opusă circulației sanguine crește continuu, sângele caută căi de ocolire și le găsește prin venele submucoase ale stomacului și esofagului. Astfel vasele acestea subțiri inițial se dilată sub presiune și se transformă în varice, care mai devreme sau mai târziu vor deveni sursă de hemoragie periculoasă. Hemoragia survine prin erupția varicelor de obicei după un efort fizic, o masă copioasă sau în rezultatul refluxului conținutului gastric acid în esofag.
De ce depinde viteza de dezvoltare a varicelor în esofag?
Aceasta depinde de gradul hipertensiunii portale, de unele particularități anatomice ale joncțiunii esofago-gastrice ale pacientului și de starea stratului mucos al esofagului și al stomacului.
Ați menționat mai sus ca aceste hemoragii sunt cele mai periculoase. În ce constă pericolul ?
Pericolul constă în faptul că astfel de hemoragie apare pe fonul ficatului bolnav, care are multiple funcții metabolice, inclusiv produce principalii factori de coagulare a sângelui. Și când se pierde sânge din cauza fluxului sanguinic hepatic, prin venele esofagului sau stomacului, care literalmente „explodează”, pe lângă deterioare (decompensare) hepatică, apare și tulburarea sângelui.
Astfel de hemoragie este caracterizată de o severitate extremă, deoarece acestea practic nu se opresc spontan, iar cu metodele conservative de tratament (injecții, picurători) acest lucru este problematic. Cele mai eficiente metode de stopare ale acestor hemoragii sun cele endoscopice, care presupun acțiuni directe asupra sursei hemoragice.
O altă caracteristică specifică ale acestor hemoragii este faptul că acestea de regulă survin în perioada nocturnă, în special în zilele de odihnă și sărbători.
O caracteristică interesantă. Ce legătură există între acestea ?
Această particularitate are legătură cu faptul că presiunea fiziologică portală este mai înaltă noaptea decât ziua. În plus ea crește după mesele bogate de sărbători. Iar când noi ne permitem să mâncăm mult și bine (și nu este vorba doar despre alcool) ? De regulă de sărbători și în week-end, când au loc aniversări, nunți, botezuri, etc. La sărbătorile de Anul Nou și Paști, noi întâlnim o astfel de „epidemie”, deci avem mai mulți pacienți cu hemoragii, decât în zilele obișnuite. După astfel de sărbători cu mese grele, orice efort fizic poate provoca hemoragia, care poate duce la o insuficiență hepatică acută.
În multe cazuri hemoragiile variceale survin catastrofal la pacienții aparent sănătoși la care evoluția bolii hepatice a fost asimptomatică: de la hepatită suportată cândva, la ciroză cu hipertensiune portală. De regulă acești pacienți nu prezintă careva dureri și nu se adresează la medic.
Chiar nu este însoțită de nici un simptom?
Sigur că oamenii pot prezenta unele acuze – disconfort abdominal, balonare, astenie, scăderea capacității de muncă etc. Dar toți dau vina pe avitaminoză, supraoboseală, stresuri etc. În general, mulți pacienți nu cunosc faptul că infecția cronică cu hepatita B,C,D cu timpul poate evolua în ciroză hepatică, iar hemoragia variceală poate fi primul și cu regret, ultimul simptom al acestei maladii grave.
Potrivit statisticii medicale mondiale, rata mortalității la prima hemoragie din varicele esofagiene este de circa 35-45%, deci sunt foarte periculoase. La a doua hemoragie (din păcate astfel de hemoragii au tendința de a se repeta peste câteva zile, săptămâni sau luni) rata mortalității crește până la 60-70%, iar la cea de a treia poate constitui 80-90%. Există o afirmație bine cunoscută în literatura de specialitate conform căreia peste un an după prima hemoragie variceală, supraviețuiește doar un pacient din 10, din simplul motiv că hemoragiile se repetă, iar rezervele hepatice se epuizează.
Rezultatele tratamentului și în final supraviețuirea pacientului depinde în primul rând de eficacitatea măsurilor de stopare a hemoragiei, restituirii pierderilor sanguine suportate și menținerea medicamentoasă a funcțiilor hepatice deteriorate. Viața pacientului fiind în pericol direct, tratamentul pacientului are loc doar în condiții de spital în secțiile de chirurgie și terapie intensivă. Despre metodele de stopare a hemoragiilor variceale și mai ales despre profilaxia lor vom vorbi în continuare.