logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este o inițiativă a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului (UIIC) cu scopul de a crește gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la cancer, care este una dintre cele mai periculoase boli ale civilizației moderne. De asemenea această zi are scopul de a încuraja prevenirea precoce, detectarea și tratamentul cancerului.

    Cancerul sau tumoarea malignă este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Această boală implică dezvoltarea celulelor anormale cu potențial de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului. Acest proces este numit metastază. Metastazele treptat se răspândesc, astfel afectează buna funcționare a diferitor organe. În majoritatea cazurilor (90% din cazuri, potrivit savanților americani) anume metastazele sunt cauzele de deces a pacienților cu cancer. Trebuie remarcat faptul că starea pacienților devine din ce în ce mai rea și este însoțită de dureri severe.

    Conform Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2030, numărul cazurilor de cancer va crește cu peste 70%, până la 21,6 milioane cazuri pe an. Se presupune că cele mai multe cazuri se vor înregistra în țările slab dezvoltate și cele cu nivel scăzut de trai. Însă, Organizația Mondială a Sănătății sugerează că persoanele asigurate din aspectul financiar nu sunt în siguranță, deoarece mulți dintre ei consumă produse prelucrate chimic , alcool, tutun și adesea preferă un stil de viață nesănătos.

    Totuși s-a constatat faptul că mai mult de 30% din decesele cauzate de cancer sunt provocate de 5 factori de risc major ce sunt legați cu comportamentul și nutriția omului. Acești factori includ:

    · Indicele ridicat al mesei corporale, un regim alimentar dezechilibrat, consumul insuficient de fructe și legume;

    · Activitatea fizică insuficientă;

    · Alcoolul și tutunul. Fumatul este considerat unul dintre cei mai semnificativi factori de risc, întrucât acest obicei este cauza a 22% din decesele prin cancer şi a 71% din decesele provocate de cancer pulmonar.

    · Infecții care cauzează cancerul, cum ar fi virusul papiloma (HPV), virusul hepatitei B și C (HBV/HCV);

    · Expunerea prelungită la soare și în saloanele de bronzare.

    Cancerul este tratabil dacă este depistat în faza incipientă. Țările dezvoltate cum ar fi SUA, Scandinavia, Japonia rezolvă problema cancerului cu ajutorul programului de screening implementat la nivel de stat: se examinează atent sănătatea populației, în scopul detectării pre-clinice a cancerului.

    Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să descopere medicamente miraculoase în diverse domenii ale medicinii, inclusiv în oncologie, care ar putea salva omenirea de multe boli teribile. Din păcate, până în prezent nu există niciun vaccin împotriva cancerului. Din acest motiv este foarte importantă depistarea precoce a cancerului, în etapa preclinică, pentru ca tratamentul său să fie util și extrem de eficient.

    Sloganul pentru Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului pentru anii 2016-2018 este „Noi putem. Eu pot.” Este anticipat faptul că în această zi se vor întreprinde măsuri individuale și colective pentru prevenirea și lupta cu această boală. Oamenii vor fi îndemnați să efectueze examinările preventive anuale, să renunțe la deprinderile nocive și să aleagă un mod sănătos de viață.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP