În perioada 24-26 mai la SCM „Sfânta Treime” a avut loc un seminar-training în cadrul căruia au fost studiate toate aspectele legate de noile tehnologii de menținere a pacienților care se află în stare critică. S-a discutat îndeosebi despre tehnologia PiCCO.
Programul evenimentului a fost constituit din 2 părți: prima parte a inclus aspectul teoretic și s-a desfășurat în sala de conferințe a SCM „Sfânta Treime”. În a doua parte a fost demonstrat aspectul practic în secția „Terapie Intensivă” a SCM „Sfânta Treime”.
Speakerul evenimentului a fost Arthur van der Dejil (Olanda), lider expert în acest domeniu în Europa, Trainer concern Getinge Group (Germania), producător de echipamente medicale moderne.
Dl Arthur van der Dejil a povestit în detalii medicilor anesteziologi-reanimatologi din țara noastră (SCR, Spitalul de Urgențe, Medpark, Sfânta Treime) despre metoda PiCCO. În zilele următoare medicii anesteziologi-reanimatologi din secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime” au demonstrat cum aplică ei metoda PiCCO în practică, iar dl Arthur comenta munca lor, completa acțiunilor medicilor cu careva aspecte noi, astfel demonstrând toate posibilitățile metodei studiate.
Potrivit spuselor dlui Arthur, în Europa această tehnologie se utilizează deja de aproximativ 14 ani. Avantajul său este că permite medicului să determine în mod rapid tactica corectă de tratare a pacientului, iar în caz de necesitate să revizuiască această tactică. Astfel de oportunități apar datorită faptului că metoda PiCCO permite o monitorizare avansată, constantă și continuă a parametrilor vitali ai hemodinamicii invazive la pacient. De asemenea el a menționat că metoda PiCCO poate reduce în mod semnificativ perioada de spitalizare a pacientului în Terapie Intensivă și se datorează faptului că medicul poate găsi și redirecționa rapid tactica de tratare a pacientului.
Șeful secției Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime”, doctor în științe medicale, conferențiar universitar Cornelia Guțu-Bahov a declarat: „Oportunitatea secției Terapie Intensivă de a beneficia de echipamentul PiCCO se datorează proiectului JICA. În prezent, toți medicii secției pot coordona metoda PiCCO. Sunt mândră de faptul că în cadrul acestui training ei au putut demonstra colegilor abilitățile și cunoștințele acumulate în timp. Vreau să remarc că astfel de eveniment a avut loc pentru prima dată în Moldova. Până în prezent, astfel de cursuri pentru specialiștii din țara noastră erau organizate de colegii străini, iar noi urmăream cu atenție și învățam din experiența lor. Astăzi, dl Arthur în momentul desfășurării workshop-ului, în mare parte urmărea procesul și oferea doar unele recomandări pentru medicii noștri, ceea ce permitea îmbunătățirea manipulațiilor efectuate. Apropo, oaspetele nostru a fost plăcut surprins de nivelul de manevrare a metodei PiCCO demonstrat de medicii din spitalul nostru.
Suntem profund recunoscători dlui Arthur van der Dejil pentru că a găsit ocazia de a ne vizita și de a organiza acest seminar de instruire pentru personalul nostru. Sperăm la o colaborarea fructuoasă în continuare.
Un mare mulțumesc tuturor participanților la acest workshop. Sperăm că informațiile dobândite în aceste trei zile se vor dovedi a fi utile pentru ei și astfel în viitorul apropiat toate secțiile de Terapie Intensivă din țara noastră vor fi dotate cu asemenea de echipamente.”