logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În perioada 4-9 septembrie 2017 se desfășoară Săptămâna de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică cu genericul: „Asigură un mediu fără pericole chimice pentru copilul tău”.

    Astfel, intoxicaţiile sunt definite ca o stare patologică caracterizată printr-o totalitate de tulburări provocate de una sau mai multe substanţe toxice care au ajuns voluntar sau involuntar în organismul uman. Gravitatea intoxicaţiei depinde de câţiva factori care pot dezvolta sau împiedica apariţia intoxicaţiei, precum sunt: gradul de toxicitate al produsului în cauză, modul de pătrundere în organism, doza absorbită, rezistenţa organismului şi vârsta individului. Este suficient ca cel puţin unul dintre factorii enumeraţi să depăşească indicele minim admisibil, ca în rezultat să survină complicaţii.
    În Republica Moldova, în perioada 2011-2016 au fost înregistrate 25 232 cazuri de intoxicații, 980 dintre ele implicând decesul persoanelor afectate. Din totalul cazurilor menționate, în cca 7000 au avut de suferit copiii, la care riscul intoxicării este cu atât mai mare cu cât mai sporită este și curiozitatea înnăscută la ei pentru tot ce-i înconjoară.
    Potrivit datelor Ministerului Sănătății, otrăvirile și traumele sunt cauza principală de deces a copiilor de 1-5 ani din Republica Moldova. În anul 2012 de exemplu, au decedat în urma otrăvirilor, precum și a traumelor 60 de copii cu vârsta de până la 5 ani, iar alți 2906 copii de 0-5 ani au ajuns în stări de urgență la spital. Astfel, zilnic, cel puţin 8 copii cu vârsta de până la 5 ani devin victime ale unor accidente casnice, iar în fiecare săptămână un copil de până în 5 anișori moare în urma unui accident neintenționat, produs în condiții casnice.

    IMG_4860 - Galina Pușcuța - Toxicologie22Despre otrăvirile cu substanțe chimice, simptomele acestora și despre primul ajutor care poate fi oferit în asemenea cazuri ne spune medicul toxicolog categorie superioară secția Toxicologie a SCM „Sfânta Treime” Galina Pușcuța.
    Intoxicarea chimică este o stare dificilă care pune adesea viața unei persoane afectate în pericol. Printre substanțele care pot cauza o asemenea stare se numără preparatele medicamentoase, agenții de curățare și dezinfecție, produsele chimie etc.
    Substanțele chimice pot ajunge în organism prin tractul digestiv, prin piele, mucoase sau prin tractul respirator.
    Simptomele intoxicației și perioada de apariție a acestora depind de însăși substanța toxică, de cantitatea și modul în care a ajuns aceasta în organism, de mecanismele de acțiune ale acestei substanțe, de vârsta și starea de sănătate a persoanei otrăvite. Unele simptome pot fi nesemnificative, însă neplăcute (mâncărimi, dureri etc.), iar altele pot prezenta un pericol pentru viață (ritm cardiac anormal, dificultăți de respirație, comă etc.).
    Unele substanțe toxice acționează imediat, iar unele după câteva ore sau chiar zile după pătrunderea în organism.
    Cele mai des întâlnite simptome ale otrăvirii cu substanțe chimice sunt:
    • Greață, vomă;
    • Transpirație rece, frisoane;
    • Convulsii;
    • Tulburări ale respirației;
    • Creșterea ritmului cardiac sau stop cardiac; letargie bruscă și somnolență; un mod ciudat de comportament;
    • Durere abdominală, cefalee, amețeli;
    • Salivare și/sau lăcrimare;
    • Îngustarea sau dilatarea pupilelor.

    În cazul oricărei intoxicații chimice primul ajutor constă în încetarea administrării substanței și transportarea de urgență la spital. Ajutorul oferit în spital este de obicei direcționat către:
    • Îndepărtarea substanțelor toxice din organism;
    • Menținerea capacității de lucru a organelor și sistemelor organismului;
    • Introducerea antidoturilor – substanțe care neutralizează substanța toxică care a intrat în organism.

    Aproximativ 60% dintre pacienții secției Toxicologie a SCM ”Sfânta Treime” ajung aici cu intoxicații cu substanțe chimice. Dintre acestea cel mai adesea sunt întâlnite intoxicațiile cu medicamente (35 % din cazuri) și cu alcool (25%). Mai rar însă sunt înregistrate cazuri de intoxicație cu pesticide (aproximativ 6%).

    Ce puteți face până la sosirea ambulanței:
    1. Dacă substanța toxică a pătruns prin piele: este necesar să dezbrăcați victima cât mai rapid și să clătiți cu apă din abundență zonele afectate de otravă. Este recomandabil să fie utilizate mănușile de cauciuc, astfel încât substanțele chimice să nu ajungă pe pielea persoanei care oferă ajutorul. De asemenea, în timpul spălării, trebuie să aveți grijă ca apa contaminată cu substanțe toxice să nu ajungă în zonele curate ale pielii.
    2. În cazul în care substanța toxică a pătruns prin tractul respirator: pentru a opri accesul substanței toxice în organism, trebuie să duceți persoana la aer curat și să eliberați căile respiratorii. Nu trebuie să consume lichid, deoarece acesta poate intra în tractul respirator și victima se poate sufoca.
    Dacă persoana este fără conștiință trebuie să o întoarcem pe o parte, astfel încât, în caz de vomă acesta să nu se sufoce. Dacă pulsul și respirația sunt absente, este necesar de recurs la respirația artificială și masajul indirect al inimii. Atunci când sunați la ambulanță, ar trebui să îi atenționați că este posibil să aveți nevoie de oxigen.
    3. Dacă substanța toxică a pătruns prin tractul digestiv. În dependență de substanța toxică ingerată (iritantă sau neiritantă), de modul în care aceasta afectează tractul gastrointestinal recurgem la două soluții:

    I. În majoritatea cazurilor (substanțe toxice neiritante), dacă persoana este conștientă, primul pas în acest caz este lavajul gastric. Persoana respectivă trebuie să consume cel puțin 2 litri de apă cu sare prin înghițituri mici sau o soluție slabă de permanganat de potasiu și apoi să provoace vărsături. După lavajul gastric se recomandă administrarea cărbunelui activat. Atunci când victima și-a pierdut conștiința acționați în modul menționat mai sus.
    II. În cazul în care intoxicațiile au avut loc cu substanțe iritante pentru tractul gastrointestinal (acid, oțet, detergenți etc.) este contraindicat să provocați voma artificială, deoarece tractul digestiv va avea și mai mult de suferit. De asemenea, victima nu trebuie să consume apă, fiindcă aceasta poate extinde zona în care stomacul va fi expus substanței chimice.

    Majoritatea intoxicațiilor accidentale pot fi prevenite prin respectarea unor măsuri simple de precauție:
    • Nu păstrați substanțele chimice în recipientele pentru depozitarea produselor alimentare;
    • Verificați întotdeauna termenul de valabilitate a medicamentelor;
    • Și cel mai important: preparatele medicamentoase, detergenții și alcoolul trebuie păstrate într-un loc inaccesibil pentru copii.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP