logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială de luptă împotriva rabiei este marcată anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei, având drept scop creșterea nivelului de conștientizare a populației asupra impactului rabiei umane și animale, măsurile de prevenire a bolii și posibilităților de eliminare a principalelor surse de infecție la nivel mondial. Sloganul acestei zile în 2017: „Rabia: zero până în `30” reflectă obiectivul global formulat de OMS și alte organizații și prevede reducerea la zero decese provocate de rabie până în 2030.

    Rabia este o boală infecțioasă deosebit de periculoasă cauzată de virusul Rabies, care, după apariția simptomelor clinice, aproape întotdeauna are un final fatal. Este foarte important să oferiți asistența necesară victimei în primele ore după infecție.

    Pentru a evita boala rabiei, este necesar să administrați cursul de vaccinuri antirabice într-un timp cât mai scurt.
    Boala poate afecta atât animalele domestice, cât și cele sălbatice, dar în majoritatea cazurilor, aproape 99%, virusul rabiei la oameni provine de la câinii domestici. Boala este transmisă oamenilor prin mușcături sau zgârieturi, de obicei prin intermediul salivei. Prin urmare, este foarte important să cunoașteți că spălarea imediată și profundă a rănii cu săpun și apă, după contactul cu animalul, joacă un rol imens și poate salva o viață.

    Perioada de incubație a acestei boli poate dura între șapte zile și un an (de obicei 1-3 luni). Specialiștii disting trei etape:
    • I – inițială (depresie);
    • II – de excitație;
    • III – de paralizie.

    Moartea pacientului are loc la 12-20 de ore după debutul paraliziei. De regulă, după apariția simptomelor clinice, pacienții nu pot fi salvați. Potrivit Alianței pentru Controlul Rabiei, 55.000 de persoane decedează anual din cauza rabiei în lume, ceea ce înseamnă în medie aproximativ o persoană la fiecare 10 minute.

    Astăzi, medicii au vaccinuri sigure și eficiente care pot opri dezvoltarea bolii în urma mușcăturii. Conform statisticilor OMS, peste 15 milioane de persoane primesc anual astfel de vaccinuri, ceea ce contribuie la prevenirea a sute de mii de decese.
    În plus, există vaccinuri pentru imunizarea profilactică a oamenilor până la contactul cu animalele, care sunt recomandate persoanelor ale căror activități sunt asociate cu riscul de a fi infectate cu rabie.

    Important de menționat, că asistența antirabică în Republica Moldova este asigurată de medicii responsabili de această activitate. În dependenţă de categoria animalului ce a provocat leziunea şi localizarea acesteia, persoanelor li se acordă asistenţă antirabică specifică. Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte cu strictețe regimul prescris de medic.

    Rabia este o boală care poate fi prevenită prin vaccinuri și poate fi evitată prin vaccinarea câinilor și prevenirea mușcăturilor.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP