logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Începând cu anul 2000, pe 29 septembrie este marcată Ziua mondială a inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO.

    Autor: Șef secție Infarct Miocardic Acut, medic-cardiolog Doina Bejenaru

    Organizații de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărțirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferințe, pentru a informa populația asupra prevenirii bolilor cardiovasculare. Acțiunile organizate cu acest prilej își propun să evidențieze factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și modul în care pot fi prevenite aceste afecțiuni.Una dintre cauzele actuale ale afecțiunilor cardiovasculare este incidența din ce în ce mai ridicată a sedentarismului, care începe să se manifeste tot mai acut în rândul persoanelor adulte dar, ce este mai grav, și in rândul tinerilor.

    Ziua Mondială a Inimii are drept scop încurajarea activităţii fizice cotidiene – cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi longevitatea vieții. Obiectivele ţintesc conştientizarea publică în privinţa beneficiilor activităţilor fizice în prevenirea obezităţii, bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului şi atingerea unor doze (intensitate x durată) de activităţi fizice care să atragă beneficii în aspectele stilului de viaţă asociate cu „viaţa sportivă” (renunţarea la fumat, alimentaţia sănătoasă, gestionarea mai bună a stresului şi diminuarea violenţei şi a izolării sociale). Bolile cardiovasculare constituie principala cauză a mortalităţii pe globul pământesc, cauzând anual peste 17,3 milioane de decese. Conform prognozelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în anul 2030 numărul total de decese din cauza bolilor cardiovasculare va atinge cifra de 23 milioane cazuri anual. În Republica Moldova maladiile cardiovasculare se situează pe primul loc în structura mortalităţii generale a populaţiei, constituind mai mult de 50% din numărul total de decese.

    Schimbările mici pot face o diferență puternică. De Ziua Mondială a Inimii, împărtășiți cum vă energizați inima și inspirați milioane de oameni din întreaga lume să fie cu inima sănătoasă.
    Cunoașteți-vă riscul. Îngrijirea inimii se începe de la înțelegerea riscului, asigurați-vă că știți toate “numerele” dvs. de sănătate. Adresați-vă medicului dumneavoastră și solicitați câteva verificări simple. Amintiți-vă, cunoașterea este puterea.

    Determinați nivelul glucozei din sânge. Glicemia înaltă poate fi semn al diabetului zaharat. Bolile CV reprezintă 60% din totalul deceselor la persoanele cu diabet zaharat, astfel încât, dacă este lăsat nediagnosticat și netratat, vă poate expune unui risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral. Determinați tensiunea arterială Tensiunea arterială ridicată reprezintă factorul de risc numărul unu pentru Bolile CV. Se numește „ucigaș tăcut”, pentru că de obicei nu are semne sau simptome de avertizare, iar mulți oameni nu-și dau seama că o au.

    Sumati factorii de risc

    1. Nivelul de colesterol

    2. Greutatea și indicele de masă corporală (IMC)

    3. Tensiunea arterială crescută

    4. Glicemia

    5. Tabagismul și abuzul de alcool

    6. Sedentarismul

    7. Alimentația nesănătoasă

    8. StresulAcești factori vă pot indica riscul pentru bolile cardiovasculare, astfel încât să puteți planifica îmbunătățirea sănătății inimii.

    Determinați semnele și simptomele unui atac de cord. Peste 70% din toate urgențele cardiace și respiratorii apar acasă atunci când un membru al familiei este prezent și ar putea ajuta o victimă.Discutați cu medicul dumneavoastră despre cursurile locale de resuscitare cardio-pulmonară (CPR), astfel încât să puteți ajuta apropiatul în cazul unui atac de cord. Dacă bănuiți că un membru al familiei are un atac de cord sau un accident vascular cerebral, solicitați imediat ajutorul medical.
    Mișcați-vă inima. Inactivitatea fizică poate contribui semnificativ la afecțiunile cardiace, deoarece poate duce la creșterea în greutate, la diabet și la majorarea valorilor tensiunii arteriale. Astăzi, preluați controlul asupra sănătății inimii, devenind mai activ. Efectuați cel puțin 30 de minute de activitate cu intensitate moderată de cinci ori pe săptămână. Înainte de a începe orice plan de exercițiu, verificați-l cu un profesionist din domeniul sănătății Cele mai bune tipuri de activități: Exercițiul aerobic este deosebit de bun pentru inimă – mersul pe jos, joggingul, înotul și ciclismul sunt ideale. Exercițiile de întărire a muschilor vă ajută, de asemenea, să ardeți mai multe calorii pentru a vă menține greutatea sănătoasă – încercați să urcați pe scări, să mergeți la deal și să lucrați în grădină. Activitățile cum ar fi T’ai chi și yoga, vă poate ajuta să vă îmbunătățiți flexibilitatea.
    Iubiți-vă inima. Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea inimii. Astăzi printr-un angajament suficient puteți reduce riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral nu doar al dvs, dar și al celor din jur. În termen de 2 ani de la renunțarea fumatului, riscul de boală cardiacă coronariană se reduce substantial. În decurs de 15 ani, riscul de BCV revine la cel al unui nefumător. Expunerea la fumatul pasiv este, de asemenea, o cauza a bolilor de inimă la nefumători. Deci, renunțați, și vă veți imbunătați sănătatea dvs și a celor din jur. Știați că? Fumatul pasiv ucide peste 600.000 de nefumători în fiecare an, inclusiv copii!
    Dă putere vieții tale. Inima dumneavoastră dă putere întregului corp, vă permite să iubiți, să râdeți și să trăiți viața din plin. De aceea este atât de important să aveți grijă de ea. Dacă nu faceți acest lucru, vă supuneți pericolului bolilor cardiovasculare (CVD). Dar vestea bună este că multe BCV pot fi prevenite făcând doar câteva schimbări zilnice simple, cum ar fi alegerea alimentelor și băuturilor sănătoase, exercițiile fizice și abandonarea fumatului.

    În această zi mondială a inimii, vă cerem să împărtășiți cum vă energizați inima pentru a inspira milioane de oameni din întreaga lume să-și protejeze inima. Deci, să ne asigurăm că toți acționăm corect pentru a ne menține inima încărcată pozitiv, fiind o alegere de durată pentru sănătatea noastră.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP