Ziua mondială a spălatului pe mâini („Global Handwashing Day”) este marcată anual la 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun ca un mod simplu și eficient de prevenire a bolilor și salvare a vieților.
Tema evenimentului din acest an: “Mâinile noastre, viitorul nostru” – odată în plus sugerează, că spălarea mâinilor protejează sănătatea, permite să construim un viitor sănătos propriu, al comunităților și a lumii în ansamblu.
Ziua mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștia, precum cele diareice și respiratorii. În fiecare an, pneumonia și diareea ucid 14 milioane de copii sub cinci ani, iar simplul comportament de spălare a mâinilor cu săpun poate salva vieți, reducând în jumătate decesele asociate cu diareea și cu un sfert cele provocate de infecțiile respiratorii acute.
În fiecare an, peste 200 de milioane de persoane sunt implicate în acțiuni pentru informarea cu privire la necesitatea spălării mâinilor în acțiuni desfășurate în peste 100 de țări din întreaga lume. Aceste acțiuni sunt susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Națiunile Unite — Anul Internațional al Stării de Salubrizare.
Despre igiena mâinilor și importanța acesteia într-o instituție medicală, ne spune asistenta medicală superioară din cadrul SCM „Sfânta Treime” Veronica Mîța:
„Igiena mâinilor reprezintă actul de curățare sau îndepărtare a microorganismelor și a agenților patogeni care este efectuat cu apă, săpun lichid și antiseptic pentru mâini și are scopul de a reduce la minim infecțiile nosocomiale și transmiterea lor. Acest proces are o însemnătate primordială în acordarea asistenței medicale. IMSP SCM „Sfânta Treime” are drept scop conștientizarea importanței acestei acțiuni de către colaboratori și nu doar. Se cere de la fiecare angajat o responsabilitate și atenție deosebită, astfel încât 70% din infecțiile nosocomiale sunt cauzate de contactul direct cu mâinile. Spitalul este dotat cu apă caldă, săpun lichid și antiseptic pentru mâini conform cerințelor în vigoare. În acest an au fost efectuate un șir de activități ce țin de igiena mâinilor. În luna martie a fost organizat un seminar training cu tema: „Igiena Mâinilor”, la care au luat parte medicii și asistentele medicale din spital, astfel Șeful Serviciului Supraveghere și Prevenire a infecțiilor nosocomiale S. Marin a ținut o lecție cu demonstrare în practică a etapelor de prelucrare a mâinilor. În luna mai a avut loc un concurs în rândul asistentelor medicale cu tema: „Cum spălăm mâinile, cum dezinfectăm mâinile” Toate subdiviziunile spitalului sunt monitorizate întru respectarea acestor cerințe. La sfârșitul lunii octombrie se va desfășura încă un seminar cu tema: „Igiena mâinilor”.