logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • La Centrul de triere Moldexpo și-au găsit refugiu peste două mii de persoane, care au fugit din calea războiului în căutarea unui loc sigur. În mare parte femei și copii, pentru următoarea perioadă vor avea un adăpost temporar, dar și suport material și moral. Unii dintre ei au intenția să ajungă în alte țări, la rude sau prieteni, alții vor rămâne în Moldova până la momentul în care conflictul va fi depășit, iar ei vor putea reveni acasă.

    Centrul de triere de la Moldexpo a fost creat în anul 2020, având ca scop gestionarea cazurilor clinice ale pacienților suspecți sau bolnavi de Covid-19, dispune de o infrastructură bine gândită ceea ce a permis reprofilarea și adaptarea în regim de urgență a acestuia, devenind Centrul de triere și plasament de urgență.

    Personalul Centrului demonstrează aceeași deschidere, profesionalism și compasiune deja la adresa vecinilor noștri, care, pe lângă dificultățile materiale se confruntă cu complicare de stări psihologice, mulți dintre refugiați fiind rupți nu numai de patrie, dar și de oamenii apropiați. Refugiații vorbesc cu multă recunoștință despre oamenii care îi ajută să treacă mai ușor peste acest moment dramatic al vieții lor. Mulți dintre ei au remarcat buna organizare și bineînțeles mărinimia cu care sunt tratați. Bineînțeles că mulți dintre refugiați au nevoie de asistență medicală din motivul că stresul le-a declanșat unele patologii cronice de care sufereau.

    Din prima zi în care la Centrul de triere Moldexpo au fost plasați primii refugiați din Ucraina, dl Oleg Crudu, director al IMSP SCM „Sfânta Treime”, împreună cu o echipă de medici, asistenți medicali, sunt la datorie. Acest edificiu, doi ani în urmă, în doar 24 de ore a fost ajustat la rigorile unui spital, locație în care zi și noapte personalul medical a luat cu asalt mii de cazuri ale bolnavilor de Covid -19, soldate cu biruințe. În contextul evenimentelor umanitare, dl Oleg Crudu, director al spitalului a remarcat: ”Moldova nu a avut parte de atare experiențe, însă iată că suntem în fața unor drame umane în care e necesar să luăm atitudine. Această infrastructură poate găzdui un număr mare de persoane. Pot să remarc receptivitatea oamenilor de la noi din țară, care la necaz se implică, prin urmare la centru există ceea ce e necesar, mă refer la alimente, medicamente și bineînțeles îngrijiri medicale, câțiva pacienți au fost internați la spitalul „Sfânta Treime”.”

    In Centrul de triere și plasament de urgență sunt momentan 850 de refugiați, pentru alți peste 800 au fost identificate alte soluții de cazare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP