Astăzi, în cadrul rubricii „Pastila de Sănătate”, dl Valeriu Corotaș, șef al secției Reumatologie de la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit despre artrită prin prisma factorilor de risc și cauze ce determină declanșarea afecțiunilor care afectează articulațiile. Artrita cumulează peste 200 de tipuri de boli care afectează articulațiile, iar cele mai întâlnite forme fiind osteoartrita și artrita reumatoidă.
Potrivit dlui Valeriu Corotaș: „Printre cauzele ce pot afecta articulațiile, poate fi o accidentare sau o problemă a metabolismului, de asemenea, există unele forme de artrită care apar ca urmare a infecției, sau a unui sistem imunitar slăbit.
La nivel mondial milioane de oameni suferă de artrită. Printre factorii de risc este obezitatea, vârsta, genetica.
Țin să menționez că obezitatea, adică kilogramele în plus cresc riscul de deteriorare articulară. Medicina modern ă atest ă peste 200 de boli reumatice, multe dintre acestea au o prevalență înaltă în populație.
De exemplu, osteoartroza care se caracterizează prin dereglarea cartilajului. Această boală se poate declanșa la orice vârstă.
Artrita reumatoidă, o afecțiune autoimună în care inflamația distruge progresiv structurile articulare. Artrita gutoasă este cauzat ă de acumularea acidului uric în articulații.
Durerile articulare, umflarea pielii din jurul articulațiilor, precum și senzația de rigiditate reprezint ă principalele simptome asociate artritei. De asemenea, un alt semn ar fi reducerea mobilității și înroșirea pielii din jurul articulațiilor.
Primul pas în stabilirea diagnosticului, firește este examenul medical al pacientului. Deja în funcție de tipul de artrită suspectat, recomandăm diverse teste de laborator și investigații imagistice.
Astfel, apelând la testele de laborator și cele imagistice reușim să vedem în detaliu care este cauza apariției simptomelor.
Vreau să menționez că artrita nu poate fi prevenită în toate cazurile. De exemplu, atunci când boala are o cauză genetică sau apare odată cu înaintarea în vârstă, tot ceea ce puteți face este să urmați tratamentul recomandat de doctor pentru a reduce din simptome.
În ceea ce privește modalitățile de a reduce riscul de a dezvolta artrita, sunt binevenite alimente bogate în acizi grași Omega 3, aceștia ajută la reducerea inflamației.
Deja am remarcat că obezitatea poate pune o presiune excesivă asupra articulațiilor. Dacă aveți doar 5 kg în plus față de greutatea normală pentru vârsta, forța exercitată asupra articulațiilor genunchilor crește cu 30-60 kg.
Mereu îndemn pacienții care se tratează în secția pe care o reprezint, să facă cât mai multă mișcare, chiar și 30 de minute de plimbare au un efect pozitiv, ajutând la scăderea în greutate și întărind mușchii din jurul articulațiilor.
Artrita afectează un număr mare de populație din țara noastră.
În concluzie țin s ă menționez, cu cât este detectat ă mai devreme artrita, cu atât exist ă șanse mai mari de a preveni apariția complicațiilor. Boala poate fi prevenit ă prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate și introducerea mișcării în programul zilnic.”
Să aveți sănătate!