În ediția de astăzi „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Gheorghe Lupu, medic rezident, chirurg în Departamentul Cardiologie Intervențională și Chirurgie Endovasculară al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit publicului ascultător despre cauzele și tratamentul patologiei arteriale periferice.
Potrivit dlui Gheorghe Lupu, afecțiunea arterială obstructivă determină reducerea progresivă a lumenului vascular și a fluxului sangvin spre membre și pune în pericol sănătatea bolnavului.
Cauza cea mai frecventă care provoacă îngroșarea arterelor este ateroscleroza. Patologia arterială periferică provoacă durere la mers, la mușchii de la fese, coapse sau gambe, fapt care determină pacientul să se adreseze la medic.
Riscul de a dezvolta această boală crește odată cu înaintarea în vârstă, astfel că una din trei persoane de peste 70 de ani, suferă de patologia arterială periferică. Potrivit cazuisticii medicale, afecțiunea arterială obstructivă este diagnosticată și la persoane cu vârste mai tinere cum ar fi 40-50 de ani.
Cât privește tratamentul modern a acestei afecțiuni, se recurge la angioplastia cu balon, o procedură minim-invazivă care redă circulația optimă prin vasele de sânge afectate de obstrucție. Înainte de a realiza intervenția, se efectuează angiografia selectivă, o investigație de extremă acuratețe prin care poate fi vizionate vasele de sânge și obstrucționările ale acestora, după care se recurge la angioplastia cu balon.
Dl Gheorghe Lupu de asemenea a menționat că, dacă suferim de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie este important să urmăm terapiile vasculare prescrise de medic, deoarece reduc riscul dezvoltării patologiei arteriale periferice.
Cât privește măsurile de prevenire a patologiei arteriale periferice o importanță aparte au modificările în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei alimentații sănătoase și cât mai multă mișcare.
Emisiunea „Sănătate pentru Toți” a culminat cu un reportaj realizat în secția chirurgie Septică de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în care pacienții au vorbit despre asistența medicală oferită de profesioniștii din această secție.
Să aveți sănătate!