logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În ediția de astăzi „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Dorin Panteleiciuc, chirurg proctolog, medic categoria superioară din cadrul secției Chirurgia Colorectală de la Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit publicului ascultător despre măsurile de prevenire și tratament a cancerul colorectal.

    Potrivit dlui Dorin Panteleiciuc, cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele canceroase se formează în colon sau rect. Astfel, celulele normale ale colonului și rectului pot avea uneori o creștere anormală ducând la apariția de polipi, formațiuni benigne care însă se pot transforma ulterior în cancer.
    Cele mai multe tipuri de cancer colorectal încep cu o excrescență apărută în mucoasa colonului sau rectului, numită polip. Unele tipuri de polipi pot evolua în cancer pe parcursul mai multor ani, însă nu toate tipurile de polipi se transformă în cancer. De obicei, sunt necesare modificări în mai multe gene diferite pentru a conduce la cancer colorectal.
    Există o serie de factori care pot crește riscul unei persoane de cancer colorectal. Astfel se cunosc două tipuri de factori de risc, modificabili și nemodificabili. Cei modificabili sunt alimentația, excesul de alcool și fumatul, cât privește cei factori care nu pot fi schimbați, ar fi vârsta sau antecedentele familiale.
    În ultimii ani sunt mai multe dovezi științifice că mai mulți factori ce țin de stilul de viață cresc riscul de cancer colorectal. De fapt, interdependența dintre dietă, greutate și exercițiile fizice sunt evidente pentru orice tip de cancer.
    Simptomatologia cancerului colorectal presupune tulburări de tranzit, cum ar fi diaree sau constipație, sânge în scaun și sângerare rectală, crampe sau dureri abdominale, senzație de oboseală sau scădere semnificativă în greutate.
    În cazul cancerului de colon, cea mai mare șansă de tratare se obține prin intervenția chirurgicală.
    Tratamentul chirurgical adecvat și precoce combinat cu chimioterapie atunci când este necesar, oferă cea mai bună șansă de vindecare în cancerul de colon și rect.
    În prevenirea cancerului colorectal o importanță are stilul de viață sănătos. Un aport de legume, fructe și cereale au o mare valoare în alimentația de zi cu zi.

    Dl Dorin Panteleiciuc a mai spus că, metoda cea mai bună de depistare a cancerului colorectal în stadiu incipient este colonoscopia. Este recomandată atât femeilor, cât și bărbaților, odată la 5 ani, începând cu vârsta de 45 de ani, sau mai devreme dacă există cazuri de cancer în familie. Astfel un diagnostic precoce a cancerului colorectal urmat de tratament cresc șansele de vindecare.

    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP