Pe parcursul lunii mai, în Republica Moldova se marchează luna de conștientizare a cancerului de piele, un eveniment important în lupta împotriva cancerului de piele, la nivel global. Anual, acesta este organizat și susținut de Fundația pentru Cancerul de Piele (Skin Cancer Foundation), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a împuternici oamenii să adopte o abordare proactivă la măsurile de protecție, depistare precoce și tratamentul acestei maladii.
Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă (stratul exterior al pielii), cauzată de deteriorarea ADN-ului, ce declanșează mutații. Aceste mutații provoacă celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne.
Cancerele de piele sunt cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume, cu o incidență de peste 1,5 milioane cazuri noi estimate, în a. 2022. Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV), de la soare sau de la surse artificiale, este principalul factor de risc în declanșarea acestui tip de cancer. Expunerea excesivă la soare la copii și adolescenți contribuie la apariția cancerului de piele la vârste înaintate.
Există două tipuri principale de cancer de piele, cel mai frecvent, dar mai puțin grav, „non-melanomul” și „melanomul malign”. Melanomul malign este cea mai gravă formă. Melanomul este o formă de cancer de piele, care se dezvoltă în celule numite melanocite. Ei produc melanina, pigmentul care se găsește în piele.
În a.2022, aproximativ 330 de mii de cazuri noi de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume și aproape 60 de mii de persoane au murit din cauza acestei boli.
În contextul schimbărilor climatice, pe măsură ce straturile de ozon sunt epuizate, atmosfera își pierde din ce în ce mai mult din funcția de filtru de protecție și mai multă radiație solară UV ajunge la suprafața Pământului. Se estimează că o scădere cu 10% a nivelului de ozon, ar putea duce la încă 300 de mii de cazuri de cancer de piele non-melanomic și 4500 de melanomic.
Detectat la timp, rata de supraviețuire după 5 ani pentru melanom este de 99%. S-a estimat că unul din trei decese prin cancer de piele a fost cauzat de expunerea la radiații ultraviolete în timpul lucrului în aer liber, sub soare. Este demonstrat faptul că, dacă o persoana a avut 5 sau mai multe arsuri solare, atunci riscul de a dezvolta melanom se dublează.
În Republica Moldova, cancerul de piele ce numără printre cele mai des întâlnite tumori maligne, fiind în creștere continuă, în ultimii ani. Conform datelor statistice preliminare, cancerul non melanom în anul 2024 a fost depistat la 1113 persoane (a.2023 – 1061 persoane). În creștere este și melanomul malign: în anul 2024 au fost depistate 190 de cazuri (a. 2023 – 162 cazuri).
Cancerul de piele poate fi prevenit prin unele modificări de comportament. Adoptarea unei strategii complete de protecție solară poate reduce drastic riscul de cancer de piele.
Vă încurajăm să adoptați următoarele practici:
- Protejați-vă de acțiunea îndelungată a razelor UV.
- Limitați timpul de expunere la soare în orele amiezii.
- Stați la umbră, atunci când razele UV sunt cele mai intense.
- Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare.
- Utilizați o cremă cu spectru larg de protecție solară (+50 SPF).
- Utilizați folie de protecție pentru geam în mașină și acasă.
- Fiți vigilenți cu copii: expunerea excesivă la soare în primii ani de viață poate crește semnificativ riscul de boli legate de razele UV mai târziu în viață.
- Evitați expunerea la un un aparat de bronzat, solar (bronzatul artificial): Dispozitivele de bronzare pot emite radiații UV în cantități de la 10 până la 15 ori mai mari, decât soarele la intensitatea sa maximă.
- Autoexaminați-vă regulat pielea. Cancerul de piele este cancerul pe care îl puteți vedea, spre deosebire de alte tipuri de cancerele care se dezvoltă în interiorul corpului. Dacă observați modificări ale dimensiunii, formă neregulată, variații de culoare; inflamaţie, sângerare, sensibilitate – consultați un medic dermatolog, cât mai curând posibil.
- Faceți un examen profesional al pielii pe întregul corp o dată pe an sau mai des, dacă sunteți în grupul de risc.
- Informați-vă despre cancerul de piele: cunoașterea semnelor și a factorilor de risc asociate cancerului de piele sunt cruciale pentru prevenire diagnostic precoce și un tratament eficient al bolii.
- Împărtășiți informații despre cancerul de piele cu familia, prietenii și colegii de muncă pentru a-i ajuta să fie conștienți de riscurile și de măsurile de prevenire a cancerului de piele.
Conștientizarea cancerului de piele începe cu TINE!
Cancerul de piele nu este doar o statistică, dar e o problemă care ne afectează direct și devine o luptă și o poveste personală, a fiecăruia dintre noi. Luna aceasta ne unim eforturile pentru a promova, conștientiza și sensibiliza populația despre cancerul de piele: ,, Cancerul de piele este grav, dar poate fi prevenit”.