logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, 18 ianuarie, cu suportul Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, la SCM „Sfânta Treime” au fost redeschise două secții după o renovare totală, ce sunt dotate cu echipament de ultimă generație: Urologie și Endoscopie.

    Secția Urologie are o capacitate de 30 de paturi. Pacienții vor fi amplasați în saloane spațioase, cu paturi funcționale de două sau patru persoane. după o reparație capitală.
    În secția modernizată de urologie este o sală de cistoscopie, care pemite efectuarea diagnosticului maladiilor uretrei, vezicii urinare și a prostatei cu maximă precizie.
    Desfășurarea procesului curativ, și anume a tratamentului chirurgical al maladiilor urologice se efectuează în sala de operații, dotată cu aparataj endoscopic de ultimă generație: nefroscop, ureteroscop semirigid, ureteroscop flexibil, dotate cu litotriptor ultrasonor și pneumatic; rezectoscop și set de laparosopie.
    Astfel, astăzi, secția modernizată de urologie a SCM „Sfânta Treime” acordă asistență medicală specializată populației efectuând intervenții chirurgicale atât clasice (deschise), cât și moderne (endoscopice), Nefrolitotomia percutanată a calculilor renali fiind în premieră efectuată în Republica Moldova în noiembrie 2016.
    În secția Urologie se efectuează intervenții endoscopice și laparoscopice pe rinichi, uretere, vezica urinară, prostată și uretră:
    • Nefrolitotomia percutanată a calculilor renali;
    • Nefroscopia;
    • Nefrostomia percutanată;
    • Excizia chisturilor renale laparoscopic;
    • Varicocelectomia laparoscopică;
    • Ureteroscopia cu litotriția calculului ureteral;
    • Ureteroscopia cu montare de stent ureteral;
    • Ureteroscopia cu biopsia din ureter și basinet;
    • Rezecția transuretrală a tumorilor vezicii urinare + biopsie;
    • Rezecția transuretrală a tumorilor prostatei + biopsie;
    • Litotriția transuretrală a calculilor din vezica urinară și extragerea fragmentelor;
    • Uretrotomia optică la strictura uretrei.
    Diagnosticarea, tratamentul atât terapeutic, cât și chirurgical al tuturor patologiilor urologice sunt efectuate conform protocoalelor clinice naționale, standardelor medicale și ghidurilor europene și internaționale de specialitate.
    Colectivul secției este compus din șase medici-urologi cu categorie superioară și doi colaboratori ai catedrei „Urologie și Nefrologie Chirurgicală” a USMF „Nicolae Testemițanu”, condusă de șeful secției Vladimir Caraion.

    Secția Endoscopie, după o renovare totală include 7 cabinete care de asemenea sunt dotate cu echipament modern, ce este completat cu instrumentele și dispozitivele necesare acestuia:

    • Trei troleuri universale, două de tip EXERA III și una FUJINON. Pentru fiecare dintre ele sunt instalate: un procesor video; o sursă de lumină; o unitate chirugicală; aspirator și monitor. În funcție de necesitate, la aceste dispozitive pot fi conectate bronhoscopul, gastroscopul, colonoscopul precum și alte dispozitive cum ar fi: laparoscopul pentru intervențiile chirurgicale urologice și altele. Acestea aparțin aceleiași firme ca și troleurile.
    • video gastroscop, model GIF-H185, produs de către firma OLIMPUS;
    • video gastroscop GIF-H190, OLIMPUS;
    • video bronhoscop BF-H190, OLIMPUS;
    • video colonoscop FUJINON.
    Fiecare dintre aceste echipamente permit examinarea pacienților la nivelul standardelor și cerințelor mondiale, precum și stabilirea unui diagnostic corect.
    Noua tehnologie include o mulțime de avantaje: câmpul de vizualizare este mai mare, imaginea mai clară, mai mult ca atât noul dispozitiv are capacitatea de a mări această imagine, iar canalul dispozitivului permite aspirarea și curățarea zonei de lucru.
    Datorită faptului că iluminarea xenon poate fi trecută prin filtre de polarizare a luminii este posibilă contrastarea țesuturilor în timpul investigației. Mai simplu zis, dacă pacientul suferă o patologie oncologică, țesutul unde se întâlnesc celule mailgne sunt evidențiate în culori diferite. De asemenea poți lua mai precis biopsia, care permite o diagnosticare mult mai corectă.
    Mai mult ca atât, însuși sistemul înregistrează automat datele, iar medicul poate oferi pacienților imagini digitale – fotografii colore pe suporturi externe, în cazul în care aceștia vor să consulte alți medici.
    Pentru îngrijirea corespunzătoare a aparatujului, secția Endoscopie a primit și o tehnica specială:
    1. Mașină de spălat automată ETD-2, pentru prelucarea, dezinfectarea și sterilizarea endoscoapelor, proces necesar după fiecare utilizare a lor. Întregul proces este automatizat: mașina spală, dezinfectează, clătește și sterilizează. O astfel de abordare garantează sterilitate deplină și siguranță absolută pacientului.
    2. Două aparate cu ultrasunete ENDOSONIC pentru curățarea, dezinfectarea și sterilizarea instrumentelor endoscopice, întregul proces fiind de asemenea automatizat. Mai întâi instrumentele sunt curățate, după care sunt dezinfectate și sterilizate. Astfel, medicii primesc instrumentele sterilizate timp de 15 minute. În secție activează trei medici cu categorie superioară sub conducerea lui Ion Panici.

    Secțiile redeschise astăzi la sunt primele realizări semnificative pentru spital în anul 2017. Datorită faptului că Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” este inclus în lista instituțiilor medicale prezente în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității serviciilor medicale”, realizat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) cu sprijinul poporului japonez, precum și contribuției enorme a Direcției Sănătății Consiliului mun. Chișinău., sub conducerea lui Mihai Moldovanu, schimbările semnificative vor continua la spitalul nostru.

    Amintim că pe parcursul anului 2016, la SCM „Sfânta Treime” s-au efectuat schimbări mari: modernizarea și renovarea completă a secției Terapie Intensivă, au fost aduse cele mai noi dispozitive moderne: tomograf computerizat, angiograf, dispozitiv pentru dopplerografia vasculară, aparat radiologie digitală, un nou echipament pentru secția oftalmologie, urologie, cu ajutorul căruia medicii acestei secții au putut efectua o operație pentru prima dată în Republica Moldova.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP