logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Despre ce pericole îi pasc iarna pe pacienții cu patologii reumatologice vom discuta cu șeful secției Reumatologie a SCM „Sfânta Treime”, medic reumatolog categorie superioară Valeriu Corotaș.

    Cortas-Valeriu-223x300Domnul Valeriu, de ce ar trebui să le fie frică pacienților cu patologii reumatologice în sezonul rece, spre exemplu cei cu artrită?

    Nu pot să spun că artrita se agravează în perioada rece a anului, însă o varietate de boli inflamatorii pot provoca acutizarea, pentru că în această perioadă un rol important joacă infecțiile virale, care se pot alătura bolii cronice deja existente. În plus, pacienții noștri primesc medicamentele terapiei de bază, care la rândul lor scad imunitatea, din acest motiv orice infecție poate provoca acutizarea bolii. Însă o serie de medicamente pe care le folosim pentru tratarea pacientului, le folosim anume pentru a scădea imunitatea, deoarece în cazul unor boli reumatologice are loc o reacție autoimună, vag vorbind, atunci când sistemul imunitar parcă se luptă cu organismul, inclusiv cu articulațiile, organele și sistemele. Pentru a facilita starea pacientului noi scădem un pic imunitatea. Iată de ce pacienții ce primesc medicamente reumatice sunt mai receptivi la orice infecție, din cauza acțiunii medicamentelor esențiale.

    În plus există un grup mare de boli sistematice ale țesutului conjunctiv, cum ar fi așa-numita patologie multiorgan, care afectează mai multe organe și sisteme – sclerodemie, psoriazis, lupus, dermatomiozită, vasculită etc., pentru care vremea rece prezintă un adevărat pericol. Precum și pentru pacienții care suferă de alergie la frig, vasculită crioglobulinemică, sindromul Raynaud – în cazul acestei boli, starea pacientului cu siguranță se va înrăutăți, deoarece aceasta poate cauza spasme vasculare – vasospasm. Vreau să remarc că pacienții cu asemenea patologii, știu cum trebuie să se comporte, deoarece acestea nu au o perioadă determinată de timp, iar pacienții suferă de ele pe termen lung. Ei cunosc că la temperatura de +8 – +10 ̊C, trebuie să poarte mănuși deoarece mâinile, picioarele, nasul și urechile vor îngheța, iar astfel va fi cauzată durerea, deoarece vasele periferice când vin în contact cu frigul se îngustează brusc, și astfel poate porni întregul mecanism al procesului inflamator.

    Ce sfaturi puteți să oferiți pacienților cu patologii reumatologice pentru a se proteja de pericolele sezonului rece?

    La pacienții care suferă de boli inflamatorii ale articulațiilor, de obicei tratamentul durează mult timp, din acest motiv ei trebuie să se comporte corect și să cunoască ce trebuie să facă pentru a nu agrava boala cronică deja existentă.

    De obicei, astfel de pacienți se află la evidența permanentă a medicului de familie sau a medicului reumatolog. Ceea ce înseamnă că o dată la trei luni, ei trebuie să consulte medicul și să facă noi investigații de laborator, pentru a nu permite posibila acutizare a bolii și complicarea tratamentului prescris, deoarece după cum am menționat mai sus este o boală destul de agresivă.

    Evident că riscul de acutizare a bolii este mai mare în cazul pacienților care din oarecare motive nu consultă medicul în mod regulat. Însă în majoritatea cazurilor de această natură, nu este necesară spitalizarea imediată, tratamentul poate fi administrat și în condiții ambulatorii, adică la domiciliu. De exemplu, în cazul aceleiași artrite este suficient să limitezi efortul și să administrezi preparatele ce reduc durerile articulațiilor. Cu cât mai mult se neglijează pacientul, cu atât mai mare este riscul de a se îmbolnăvi și de a provoca o acutizare a bolii. Din acest motiv, atașați-vă cât mai serios de sănătatea dumnevoastră.

    În general frecvența și gradul de agravare a bolii depind de însăși boala, și nu în ultimul rând de pacient. El trebuie să înțeleagă și să cunoască ce fel de boală are. Eu mereu am susținut această abordare. Patologiile reumatologice sunt cronice, și din păcate nu există nici la noi, nici în întreaga lume o metodă de tratare definitivă a acestei patologii.

    În asemenea cazuri, scopul nostru este de a menține cât mai mult mult perioada luminoasă de remisie a bolii. În cazul în care s-a produs acutizarea, să fie cât mai puțin accentuată. Din acest motiv este foarte importantă interacțiunea dintre medic și pacient. Pacientul trebuie să înțeleagă că este neapărat să administreze medicamentele în mod regulat, și cu părere de rău pe tot parcursul vieții. În mod regulat trebuie să consulte și medicul, pentru ca acesta să facă unele corectări ale tratamentului, dacă este necesar.

    Referitor la perioada rece a anului, păi avem recomandări pentru toți pacienții, cum ar fi să evite: hipotermia, răceala, orice infecție sau inflamație, deoarece factorii provocatori adesea pot declanșa apariția sau acutizarea bolilor reumatice.

    РИС.2.jpeg

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP