Nefrolitotomia percutanată este una dintre metodele de înlăturare a pietrelor renale de dimensiuni mari, inclusiv calculi coraliformi. Este o intervenție chirurgicală minim invazivă ce presupune extragerea calculilor renali, sub control radiologic, cu abordarea endoscopică a rinichiului, astfel încât pacientul are o evoluție foarte bună și o recuperare rapidă.
Premiera medicală în domeniul urologiei a fost efectuată de echipa de medici de la spitalul ”Sfânta Treime”, formată din specialistul principal al Municipiului Chișinău, șeful secției Urologie, Vladimir Caraion, dr. Bobu Victor, dr. Artur Ieșeanu, asistați de colegul lor de breaslă basarabean, Iurie Tomac, care activează în România și de 14 ani practică astfel de intervenții chirurgicale.
Echipa de medici de la spitalul ”Sfânta Treime” a efectuat pregătirea profesională și practică în centre de prestigiu din țară și de peste hotare, atât în domeniul urologiei endoscopice, cât și în domeniul radiologiei intervenționale.
Începând cu anul 2015, în cadrul secției Urologie au fost introduse noi metode de tratament chirurgical-endoscopic și mini invaziv în patologiile renale, ureterale, ale vezicii urinare și prostatei:
- Nefrolitotomia percutanată (NLP) – 3 intervenții
- Intervenții laparoscopice – 27 de intervenții (Chistectomie renală, Varicocel)
- Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) – 90 de intervenții)
- Rezecția transuretrală a vezicii urinare (TURV) (15 intervenții)
- Ureteroscopia cu litotriție de contact – 124 de intervenții
Vladimir Caraion, șeful secției Urologie, cel care a coordonat operația, a menționat că medicii de la ”Sfânta Treime” s-au pregătit pentru acest tip de intervenție mai bine de un an: ”Nefrolitotomia percutanată are la bază tehnici chirurgicale endoscopice moderne și radiologie intervențională, ceea a implicat din partea medicilor o investiție intelectuală intensă, dar și susținere financiară. În acest context, vreau să menționez aportul considerabil al administrației spitalului și sprijinul Clinicii Urologie și Nefrologie Chirurgicală, condusă de Eduard Pleșca”.
La rândul său, directorul spitalului ”Sfânta Treime”, Oleg Crudu, a subliniat că din totdeauna a știut despre potențialul intelectual al secției Urologie și și-a propus să-i ajute pe medici la valorificarea capacităților, astfel ca deveni niște prestatori de servicii de asistență medicală de înaltă performanță.
”Modernizarea secției Urologie este un proiect în derulare pe care îl cataloghez drept unul prioritar printre proiectele manageriale, iar realizarea acestui fapt este posibilă în primul rând grație aportului substanțial al medicilor, dar și a posibilității utilizării aparatajului modern în sala de operație.”
Amintim că spitalul clinic municipal ”Sfânta Treime” a beneficiat de donațiile poporului japonez în cadrul proiectului (JICA) „Îmbunătățirea Serviciilor de Asistență Medicală”, realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății, și cu susținerea continuă a Direcției Sănătății a Consiliului municipal Chișinău, condusă de Mihai Moldovanu.