logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • „Schimbă-ți povestea vieții! Hai să pornim dialogul” –  este tema Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului pentru anii 2024-2026. Schimbarea narațiunii despre sinucidere, înseamnă a transforma modul în care percepem această problemă complexă. Este vorba despre trecerea de la o cultură a tăcerii și a lipsei de înțelegere la una a deschiderii, empatiei și sprijinului. Schimbarea narațiunii despre sinucidere urmărește să inspire indivizi, comunități, organizații și guverne să se angajeze în discuții deschise și sincere despre sinucidere și comportamentul suicidar. Prin inițierea acestor conversații vitale, putem distruge barierele, crește gradul de conștientizare și  crea comunități cu mai multă empatie.

     

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, că peste 700.000 de oameni mor prin sinucidere în fiecare an și că aproape 77% din toate sinuciderile din întreaga lume au loc în țările cu venituri mici și medii. Rata globală de suicid este de peste două ori mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor, iar peste jumătate (58%) din toate decesele prin suicid apar înainte de vârsta de 50 de ani. Aproximativ 20% dintre copiii și adolescenții din lume au o afecțiune mintală, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict au o stare de sănătate mintală precară.  Comportamentul suicidar afectează profund familiile și comunitățile, respectiv reducerea deceselor prin sinucidere este de importanță globală fiind o problemă vitală de sănătate publică.

    În Republica Moldova în anul 2023 sau înregistrat 281 cazuri de suicid la maturi, în descreștere față de anul 2022, când au fost înregistrate 366 cazuri de suicid. Printre copiii cu  vârsta de până la  0-17 ani  în anul 2023 au fost înregistrate 7 cazuri, comparativ cu 6 cazuri în anul 2022.

    Important de menționat că mai puțini bărbați decât femei primesc tratament  pentru tulburări legate de depresie. În pofida progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.

    Suicidul poate fi prevenit cu intervenții la timp, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. În iunie 2021, OMS a lansat LIVE LIFE, un ghid de implementare format din patru intervenții cheie, pentru a preveni suicidul și recomandă:

    1. restricționarea accesul la mijloacele de suicid ( de exemplu: arme de foc, pesticide, droguri, etc.);
    2. interacțiunea cu mass-media pentru raportarea responsabilă a suicidelor;
    3. promovarea abilităților socio-emoționale de viață la adolescenți;
    4. identificarea, evaluarea, gestionarea și monitorizarea din timp a persoanelor care sunt afectate de comportamente suicidale.

    Prevenirea suicidului este posibilă, și fiecare dintre noi poate fi un actor cheie în prevenire.

    Iată ce putem face pentru a preveni suicidul:

    • Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragere de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolență și schimbări dramatice de dispoziție);
    • Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință;
    • Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
    • Să împărtășim propriile experiențe. Un simplu dialog poate salva vieți și poate crea un sentiment de conexiune și speranță. Fiecare conversație, oricât de mică, contribuie la o societate mai susținătoare și mai înțelegătoare. Împreună, putem face o schimbare, ce lucrează pentru un viitor în care prevenirea sinuciderii este prioritară și toată lumea se simte sprijinită.

    În Republica Moldova a fost aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023 – 2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 971 din 06 decembrie 2023. Serviciile de asistență medicală și reabilitare psihosocială pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt oferite în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală. În prezent, 40 de centre de sănătate mintală își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară. La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Ajutorul este gratuit și confidențial!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP