În data de 10 septembrie se desfășoară Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului cu genericul „Îți ia un minut să schimbi o viață”. În anul curent, această zi este marcată pentru a 15-a oară, fiind inițiată de către Asociația Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.
Desfășurarea acestui eveniment are scopul de a informa, de a conștientiza și sensibiliza populația la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.
Aproximativ 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde o persoană își ia viața. Numărul tentativelor de suicid este, însă, de aproape 25 de ori mai mare.
Conform studiilor, printre factorii care pot declanşa comportamentul suicidal se atestă cei:
medicali – bolile psihice, dependenţa de droguri, alcool;
sociali – pierderea unei persoane apropiate, abuzul în familie, performanţele şcolare nesatisfăcătoare, pierderea locului de muncă, eliberarea din funcţie etc.;
biologici – tipul temperamentului, vârsta etc.
În anul 2016, în Moldova au fost înregistrate 358 de cazuri de suicid, față de 374 în anul 2015. Printre persoanele sinucigașe se întâlnesc și copii.
Experții consideră că cea mai mare legătură a ratei de suicid este legată de aplicarea unui tratament corespunzător depresiei, aceasta fiind în fapt o boală care trebuie nu doar identificată, ci și tratată la timp.
Este foarte important ca toți membrii comunității să înțeleagă cât este de important să ajutăm sau pur și simplu să discutăm, să susținem persoanele care trec printr-un moment dificil al vieții. Îți ia un minut să schimbi o viață.
Mai multe despre suicid, cauzele acestuia, dar și despre metodele de prevenire ne spune în următorul interviu, medicul psihiatru secția Toxicologie a SCM ”Sfânta Treime” Valentina Șeptelici.