Diabetul Zaharat este o afecțiune cronică progresivă, asociată perturbării celulelor beta-pancreatice, care nu mai produc suficientă insulină (DZ de tip 1), la care se poate asocia imposibilitatea insulinei secretate de a-și desfășura acțiunea (DZ de tip 2).
90% dintre pacienții cu diabet zaharat au diabet de tip 2, care în aproape 50% cazuri este depistat întâmplător, neexistând simptome și semne specifice de boală. Cu toate acestea, hiperglicemia există și acționează silențios, înscriindu-se în memoria metabolică care dictează, după un timp mai îndelungat sau mai scurt, în funcție de predispoziție genetică și coexistența altor factori de risc, apariția complicațiilor cronice ireversibile.
Creșterea alarmantă a numărului cazurilor noi de diabet poate fi consecința stilului de viață modern:
- Sedentarismul, corelat în special cu mediul urban.
- Alimentația hipercalorică și posibil consumul excesiv de grăsimi saturate, dulciuri rafinate.
- Greutatea supraponderală, obezitatea, ca și consecințe ale dezechilibrului dintre aportul caloric crescut și consumul energetic scăzut, datorită vieții moderne.
- Stresul
- Fumatul
- Consumul excesiv de alcool
- Modificarea ritmului somn – veghe.
Profesorul Serano Rios spunea că diabetul zaharat este prețul pe care noi îl plătim pentru civilizație și pentru stilul de viață pe care ni l-am însușit.
Importanța diabetului zaharat derivă din creșterea prevalenței sale în populația generală, complexitatea îngrijirii, gravitatea complicațiilor, consecințele sociale, profesionale și familiale, costul devastator, care ajunge la 6 – 14 % din bugetul alocat sănătății în țările europene.
Cum să recunoaștem diabetul?
Întrucât complicațiile cornice ale diabetului zaharat sunt invalidante, iar apariția sa are consecințe umane, sociale și economice devastatoare, se impun programe de prevenție a diabetului, de depistare precoce a acestuia și a complicațiilor lui încă din stadiile subclinice.
Diabetul zaharat poate fi recunoscut după următoarele simptome, foarte expresive și brusc instalate în diabetul de tip 1 și foarte discrete sau absente în diabetul de tip 2: sete anormală, urinare frecventă, pierderea energiei, pierdere în greutate, infecții recurente, vindecare dificilă a plăgilor, tulburări de vedere.
Nu se poate stabili diagnosticul de diabet zaharat fără confirmarea acestuia prin analize de laborator :
Glicemie bazală, o glicemie oricând în timpul zilei, sau la 2 ore după încărcarea cu 75 gr de glucoză sau hemoglobină glicolizată.
E bine de verificat aceste analize la persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabetul zaharat: cele cu surplus ponderal, care au rude de gradul 1 cu diabet, care au hipertensiune arterială sau dislipidemie, femeile care au avut diabet gestational etc.
Ce ar fi bine de făcut dacă ați fost diagnosticat cu diabet?
Înainte de toate trebuie sa va consultați cu medicul de familie, care vă va îndruma către un medic specialist – endocrinolog – dibetolog. Medicul specialist vă va lua la evidență și va stabili un plan corect de îngrijire a diabetului dvs. – dietetic, de tratament și de monitorizare.
Diabetul zaharat e o boala care apare la orice vârstă, poate determina complicații și schimba vieți, de aceea prevenția lui este crucială. Intervenția timpurie și evitarea sau întârzierea progresiei diabetului este un beneficiu enorm pentru pacienți. Prevenția diabetului zaharat tip 2, optimizarea stilului de viață, impunerea unui stil de viață sănătos este o acțiune de durată, care presupune modificări de mentalitate, asociate cu modificări comportamentale bazate pe cunoștințe, deprinderi, motivație.
Doresc să mărturisesc că a face educație este unul din cele mai importante, dar și mai dificile lucruri din toată activitatea noastră medicală.
Abordarea multidisciplinară, munca în echipă și implicarea pacientului în tratarea bolii sunt trei factori de succes în lupta cu diabetul zaharat.
Data de 14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului și în fiecare an este centrată pe o anumită temă.
Anul curent – Diabetul și îngrijirea ochiului. În lume există peste 3 mln de pacienți cu retinopatie diabetică, aceasta fiind cauza principală de pierdere a vederii la persoanele adulte în plină activitate (20-65) în țările industrializate.
Diabetul zaharat ar putea fi prevenit sau apariția lui ar putea fi întârziată prin simpla optimizare a stilului de viață, care are ca rezultat și combaterea surplusului ponderal.
Tipul 1 de diabet încă nu poate fi prevenit, dar în ambele tipuri de diabet se poate preveni sau întârzia apariția complicațiilor cronice, atât de complicate și de costisitoare. De aceea, este timpul să acționăm acum, atât prin prevenire, cât și printr-un tratament corect al cazurilor diagnosticate.
Natalia Baltag – șefa secției Endocrinologie