Pentru prima dată Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Naţiunile Unite – Anul Internaţional pentru Canalizare.
Spălatul mâinilor reprezintă cea mai simplă şi mai economică măsură de prevenire a infectării, inclusiv cu bolile de sezon (răceala şi gripa). Este foarte important de reţinut că gripa nu se previne dacă ne administrăm în neştire medicamente care, credem noi, ne cresc imunitatea, cum ar fi vitamina C, ci spălându-ne cât mai des pe mâini, înainte de a mânca, de a atinge alimentele, sau de a ne atinge faţa.
Specialiştii în igienă recomandă spălatul pe mâini în următoarele situaţii
- După utilizarea toaletei.
- Înainte de mâncare.
- Înainte să începem să gătim.
- Când intrăm în casă.
- Când ne apropiem de un copil mic.
- După schimbarea scutecelor la un copil.
- După utilizarea transportului în comun.
- După ce ne-am jucat cu animalele de companie.
- După vizitarea unui bolnav.
- Înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact.
- După manipularea gunoiului.
- După ce ai stat alături de o persoană care a tuşit, a strănutat sau şi-a suflat nasul.
- Ori de câte ori sunt mâinile murdare.
Spălatul corect pe mâini – Indicaţii
Spală mâinile cu apă călduţă.
Săpuneşte mâinile 10-15 secunde. Freacă bine spaţiile dintre degete şi locurile de sub unghii unde se ascund de obicei, germenii. A nu se uita nici încheietura mâinilor.
Clăteşte mâinile bine şi şterge-le cu un prosop curat sau cu prosoape de hârtie. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulţi germeni îşi găsesc „adăpost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăştie. Dacă te ştergi pe un prosop murdar sau umed e ca şi cum nu te-ai fi spălat pe mâini.
Foloseşte săpun special pentru copii. Pe lângă faptul că sunt mai puţin puternice decât cele pentru adulţi, unele mărci de săpun au o formă interesantă, tocmai pentru a atrage copiii să se spele cât mai des pe mâini.
Pentru a preveni majoritatea bolilor infecţioase, este suficient să spălam mâinile corect şi frecvent, pentru că mâinile transmit 80% dintre bolile infecţioase dintre care fac parte răceala şi gripa. Cel mai important lucru este ca spălatul mâinilor să se facă aşa cum trebuie, nu superficial.
În concluzie, oamenii trebuie să înţeleagă faptul că spălatul mâinilor, unghiilor şi degetelor oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor infecţii digestive şi respiratorii, parazitoze, dar şi a Hepatitei A şi a gripei.
În lume milioane de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor diareice si a pneumoniei, cele doua afecțiuni care ucid cei mai mulți copii sub 12 ani in lume.
Spălatul pe mâini nu numai că este ușor și nu costă mult, dar în mod remarcabil spălarea mâinilor cu săpun contribuie la scăderea dramatica a numărului de copii care se îmbolnăvesc.
Spălatul pe mâini cu săpun poate preveni 1 din 3 episoade de boli diareice și aproape 1 din 6 episoade de infecții respiratorii cum ar fi pneumonia.