În a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua națională de renunțare la consumul de tutun, eveniment instituit la inițiativa Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în scopul mobilizării eforturilor pentru prevenirea consumului de tutun și susținerea persoanelor pentru renunțare la acest viciu.
Genericul pentru a.2023 – „Renunțarea la tutun – o decizie pentru viață”, accentuează beneficiile pentru viață și sănătate a renunțării la toate produsele ce conțin tutun și promovarea accesului la serviciile de consiliere și tratament antitutun.
La nivel global aproximativ 1,3 miliarde de persoane folosesc tutun. Dintre aceștia, 80% locuiesc în țările cu venituri mici și mijlocii. Totodată, doar 30% au acces la instrumentele care i-ar ajuta să renunțe la acest viciu. Consumul de tutun răpește anual viața a peste 8 milioane de oameni, inclusiv 1,3 milioane de decese rezultă din cauza expunerii la fumul din tutun.
În Republica Moldova, se estimează că peste 5000 de persoane își pierd viața, anual, din cauza consumului sau expunerii la tutun. Potrivit Studiului național privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2021) trei din 10 adulți de 18 – 69 ani (29,9%) fumează activ, inclusiv 52% de bărbați și 7,7% de femei, acești indici fiind în creștere comparativ cu Studiul precedent, îndeosebi, la persoanele tinere în grupul de vârstă 18-25 ani, atât bărbați, cât și femei.
Important de reținut că toate produsele din tutun (țigaretele, tutunul de rulat, tutunul pentru narghilea, tutunul încălzit – HEETS), cât și produsele conexe (țigaretele electronice și produsele din plante pentru fumat) sunt un pericol și afectează grav sănătatea și viața consumatorilor și a celor din jur.
Industria tutunului, pentru a-și menține veniturile, este permanent în căutarea de noi consumatori și deseori aceștia sunt adolescenții și tinerii. OMS declară despre o tendință îngrijorătoare a utilizării țigărilor electronice, iar tinerii apelează tot mai des la asemenea produse într-un ritm alarmant.
Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Tutun (GYTS Moldova, 2019), 12,7% de adolescenți de 13 – 15 ani consumă țigarete electronice, iar 3,9% dintre ei consumă produse din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS. Prevalența totală a consumului de tutun fiind de 16,3%, în creștere, comparativ cu datele Studiului precedent – 10,4% (GYTS, 2013).
Oricând este un moment mai potrivit pentru a renunța la tutun, iar angajamentul de a ajuta consumatorii de tutun să renunțe este esențial pentru îmbunătățirea sănătății și salvarea vieților.
Consilierea medicală și tratamentul dependenței de nicotină pot dubla șansele unui consumător de a renunța cu succes. Este demonstrat că un simplu sfat din partea lucrătorilor medicali poate crește ratele de succes de a renunța cu până la 30%, în timp ce consilierea intensivă, crește șansa de a renunța cu 84%.
Nu este foarte ușor de a renunța la fumat din cauza dependenței cauzate de nicotină. Hotărâre şi perseverență! Renunțarea poate aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze.
Iată câteva beneficii ale renunțării la fumat:
- La 20 de minute, scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.
- După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.
- În 2-12 săptămâni, se îmbunătățește circulația sanguină și funcția pulmonară crește.
- În 1-9 luni, diminuează tusea și se normalizează respirația.
- După 1 an, riscul de boală coronariană scade cu 50%.
- După 5 ani, este redus riscul de accident vascular cerebral.
- După 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade în jumătate față de cel al unui fumător.
- Iar după15 ani, riscul de boală coronariană este egal ca al unui nefumător.
0 800 10001 – este LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.