În fiecare an în a treia duminică a lunii mai, oamenii din întreaga lume comemorează rudele, prietenii, cunoscuții care au murit de SIDA pentru a atrage atenția comunității mondiale asupra problemelor bolnavilor de SIDA și ale purtătorilor de infecție cu HIV, precum și asupra răspândirii acestei boli în lume.
Prima mențiune despre SIDA a apărut în anii 1980, la scurt timp boala a început să fie numită „ciuma secolului XX”. Conform statisticilor OMS, peste 42 de milioane de persoane infectate cu virusul imunodeficienței trăiesc pe planetă și în fiecare zi această cifră crește cu alte 14-15 mii. De la descoperirea HIV, aproximativ 25 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA. Majoritatea persoanelor infectate cu HIV sunt tineri cu vârsta sub 30 de ani.
Pentru prima dată, Ziua Mondială de comemorare a victimelor SIDA a fost sărbătorită în SUA, în San Francisco, în 1983. Câțiva ani mai târziu a devenit un simbol al mișcării împotriva acestei boli. Prin urmare o panglică roșie fixată pe haine, precum și pânze multicolore – cuverturi cusute, țesături în rame, toate fiind în memoria multor oameni care au murit. Aceste atribute au fost inventate în 1991 de artistul Frank Moore, care el însuși a luptat în mod activ împotriva sindromului de imunodeficiență dobândit și a murit brusc la vârsta de 48 de ani în 2002.
Răspândirea rapidă a infecției cu HIV și ieșirea ei din grupurile de risc (consumatorii de droguri injectabile, persoanele care au un stil de viață sexual neregulat etc.) reprezintă o problemă globală, atât medicală, cât și socială, cu care fiecare țară se confruntă fără excepție.
Aproximativ două treimi din toți pacienții cu SIDA trăiesc în Africa, unde medicii spun că SIDA a apărut pentru prima dată. (Se presupune că oamenii au fost infectați de maimuțele verzi.) Potrivit unor oameni de știință, pe „continentul negru”, fiecare al treilea adult este infectat cu HIV. Există țări în care peste 90% din populația totală este infectată cu virusul.
Principalele cauze de deces în rândul persoanelor infectate cu virusul imunodeficienței sunt bolile adverse, cum ar fi tuberculoza, care sunt asociate cu aproximativ o treime din decesele provocate de SIDA, sindromul irosirii, pneumonia cu pneumocist și leziunile hepatice virale.
Momentan, nu există încă un remediu complet pentru HIV, dar datorită capacităților medicinei moderne, în special, a terapiei antiretrovirale, în urma recomandărilor medicului și a regulilor de comportament sigur, se poate menține o calitate decentă a vieții cu infecția cu HIV. Prin urmare, este foarte important testul pentru HIV pentru a detecta boala în timp util, precum și pentru a informa oamenii despre virus, pericolele și modalitățile de transmitere.
În Republica Moldova, în cadrul campaniei sociale „Virusii sunt diferiți, oamenii aceiași”, desfășurată cu sprijinul financiar al Fondului global UNAIDS din 15 mai până pe 31 mai 2020, este marcată și Ziua de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită și „ Ziua Lumânărilor Aprinse”.
În țara noastră, infecția cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați.
Conform datelor statistice, la 01.01.2020 au fost înregistrate 13656 cazuri de infecție cu HIV din momentul debutului epidemiei în RM. În a.2019 au fost înregistrate 922 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 221 în teritoriile de Est (a. 2018 –905 şi 225, a. 2017 – 835 şi 217, respectiv).
Incidenţa infecției cu HIV la 100 mii populație în a. 2019 а constituit 29,28 (în teritoriile din dreapta Nistrului 26,14 cazuri şi în teritoriile de Est – 47,32 cazuri), pe segmentul de vârstă 15-24 ani 28,16, comparativ cu segmentul de vârstă 40 ani și mai mult 24.06.
În perioada ianuarie –aprilie 2020 au fost confirmate 275 noi de infecție cu HIV.
Din cele 14589 (număr estimativ) de persoane care trăiesc cu HIV în RM, în evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați cu HIV, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, din care 5602 au supresie virală.