Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale a fost inițiată în data de 14 mai 2005. Din 2006, Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League—WHL) și Organizația Mondială a Sănătații au decis ca toate evenimentele dedicate acestei zile să se desfășoare pe 17 mai.
Motto-ul „Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale”, fiind și unul din prioritățile de bază la nivel mondial, a fost proclamat pentru prima dată pe 7 aprilie 2013. Tot atunci fiind și genericul Zilei Mondiale a Sănătății. Atunci, OMS a venit cu îndemnarea de a intensifica eforturile de prevenire și reglare a hipertensiunii arteriale, care a fost numit „ucigașul tăcut” și, având în vedere urgența problemei, a propus utilizarea acestui motto pe parcursul a 5 ani (2013-2018) ca slogan cheie pentru Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii.
Conform constatărilor OMS, la adulți se consideră NORMALĂ tensiunea arterială de 120 mmHg. în momentul contracției inimii (sistolic) și 80 mmHg. în momentul relaxării sale (diastolice). Tensiunea arterială este considerată ridicată dacă presiunea sistolică este egală sau mai mare de 140 mmHg. și / sau cea diastolică egală sau mai mare de 90 mmHg.
De ce este important să cunoașteți valorile TA:
- OMS estimează că unul din trei adulți cu vârstă de 25 de ani și mai mare suferă de hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă peste 1,8 miliarde de oameni. În același timp, aproximativ 50% dintre bolnavi nu știu despre această tulburare.
- La nivel mondial, bolile cardiovasculare provoacă aproximativ 17 milioane de decese pe an, iar aceasta este aproape o treime din numărul total de decese. Dintre acestea, complicațiile hipertensiunii cauzează 9.4 milioane de decese în lume anual.
- IMPORTANT! Dacă hipertensiunea arterială este depistată în timp util, putem minimiza riscul de a dezvolta infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și renală.
Fapte despre hipertensiune:
- Hipertensiunea crește direct riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
- Hipertensiunea este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, obezitate, guta sau afecțiuni renale; cei în familia cărora au existat boli similare.
- Riscul este mai mare pentru persoanele cu obiceiuri proaste – fumatori, alcoolici, etc.
- Importanța monitorizării tensiunii arteriale crește odată cu vârsta, dar, din păcate, hipertensiunea se întâlnește și în rândul copiilor și adolescenți.
- Hipertensiunea este o boală asimptomatică, de aceea se numește „ucigaș tăcut”. Simptomele precum durerile de cap, somnolența, palpitațiile, vederea încețoșată, amețeli, dificultăți de respirație, oboseală etc. se manifestă atunci când boala a progresat deja.
Ce puteți face pentru a minimiza riscul apariției hipertensiunii arteriale și dezvoltarea consecințelor sale:
- Mențineți un stil de viață sănătos și, cel mai important, insuflându-l și generației tinere.
- Reduceți cantitatea de sare la 5 grame pe zi, precum și consumul de grăsimi, în special cele saturate. Consumați zilnic cel puțin 5 fructe și legume.
- Renunțați la obiceiurile proaste.
- Făceți cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi și de cel puțin cinci ori pe săptămână.
- Mențineți o greutate corporală normală. Indicele de masă corporală (nu trebuie să fie mai mare de 25), poate fi calculat prin împărțirea greutății în kilograme la înalțime în metri la pătrat. De asemenea, puteți măsura talia. La bărbați, această cifră nu trebuie să depășească 102 cm și la femei 88.
- Învățați să controlați stresul, care astăzi, din nefericire, este mult prea prezent în viețile tuturor.
În prezent, există multe metode de depistare și tratare a hipertensiunii și se aplică cu succes în practică.